Новини
05.10.2023

Ukraine Infrastructure Reconstruction Reverse Trade Mission: про що говорили у США

Наприкінці вересня у США відбулася Ukraine Infrastructure Reconstruction Reverse Trade Mission, організована U.S. Trade and Development Agency, в якій взяла участь делегація представників українського уряду, бізнесу, експертного середовища у сфері економічних реформ та інвестицій.

Завданням делегації було обговорити відбудову України з американськими колегами – урядовцями, політиками, інвесторами – та спільно сформувати чітке розуміння ефективних способів підтримки майбутнього відновлення економіки та торгівлі в нашій державі.

Стати членами делегації було запрошено виконавчого директора BRDO Олексія Дороганя та керівницю сектору «Регуляторна політика» BRDO Ганну Башняк.

Що таке «reverse trade mission» USTDA?

USTDA (Агентство з торгівлі та розвитку США) допомагає компаніям створювати робочі місця в США шляхом експорту американських товарів і послуг для пріоритетних інфраструктурних проєктів у країнах з економікою, що розвивається. Ця держустанова пов’язує американський бізнес із закордонними замовниками, які потребують його продукту. Побудова таких партнерств розвиває стійку інфраструктуру та сприяє економічному зростанню обох сторін.

Reverse trade missions – інструмент, яким USTDA для цього користується. Розглядаючи відбудову як масштабний інвестиційний проєкт, цього разу американці запросили в Вашингтон reverse trade mission представників України.

Хто представляв Україну та США?

Українська делегація складалася з представників Міністерств енергетики, економіки, соцполітики, аграрної політики та продовольства, цифрової трансформації, Державних агентств енергоефективності, а також відновлення та розвитку інфраструктури України. Бізнес та експертне середовище представляли BRDO, ISE Group, ISSP Україна, Агросем, UkraineInvest, Українська вітроенергетична асоціація.

З американського боку з українською делегацією спілкувались співробітники державних інституцій, аналітичних інститутів, сенату, консалтингових фірм, бізнесу тощо.

Що обговорювали в рамках reverse trade mission?

Протягом кількох днів у Вашингтоні обговорювались ключові питання відновлення України та можливості для американських decision makers допомогти нам у їх вирішенні. Зокрема, торкалися таких тем:

  • фінансові інструменти та механізми, доступні для підтримки проектів відбудови в Україні, включно з кредитами, грантами та пільговим фінансуванням;
  • критерії, що використовуються для встановлення пріоритетів при відборі проєктів з відновлення для інвестування; ,
  • партнерство з приватним сектором для фінансування проєктів реконструкції, стимулювання економічного зростання, створення робочих місць та інновацій;
  • інтеграція принципів сталого інвестування у фінансування реконструкції, узгодження фінансових цілей з екологічними та соціальними завданнями;
  • вплив вступу в ЄС на відбудову України;
  • ресурси уряду США, які буде можливо використовувати для підтримки України;
  • огляд можливостей приватного сектору США для участі в післявоєнній відбудові.

Окремі консультації стосувалися галузей економіки та держуправління в Україні, які попри війну можуть покращити свою роботу в партнерстві з американськими інституціями: йшлося про цифрову трансформацію, енергетику, інфраструктуру, сільське господарство тощо.

За результатами роботи Ukraine Infrastructure Reconstruction Reverse Trade Mission ми досягнули спільного розуміння у пріоритетних напрямках необхідних регуляторних та законодавчих змін для створення сприятливого бізнес-клімату, започатковано партнерства для реалізації проектів відбудови України.