Новини
25.03.2022

Україна має стати членом «роумінгового Євросоюзу»

Приєднання України до роумінгового простору ЄС – це важливий крок, який експерти Офісу ефективного регулювання BRDO закликають зробити вже зараз. У березні 2022 року Україна стала учасником Європейського енергетичного ринку. Наступним кроком ми пропонуємо тимчасово скасувати плату за роумінг для українців та приєднати Україну до роумінгового ринку ЄС.

Чому це важливо?

З початку війни Російської Федерації проти України вже понад 3 мільйони українців прибули до ЄС, і ця цифра продовжує зростати. За найбільш консервативними підрахунками експертів BRDO, у роумінгу переселенці наразі генерують більше 49 млн хвилин голосового трафіку і більше петабайту дата-трафіку на місяць. Це коштує переселенцям десятки мільйонів євро на місяць.

Приєднання України до роумінгового ринку ЄС дозволить скоротити витрати українців за кордоном на зв’язок, а також наблизить Україну до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Які передумови для України на цьому шляху?

Політика Східного партнерства після 2020 року «Зміцнення стійкості – Східне партнерство» передбачає, що ЄС підтримуватиме імплементацію угод про роумінг між країнами-партнерами та за необхідності – з ЄС.

Із 2017 року Україна неодноразово порушувала питання про скасування плати за роумінг в ЄС для наших громадян. Зазначений документ передбачає таку можливість.

Але першим кроком ЄС пропонував створити спільний роумінговий простір між країнами Східного партнерства, а вже після цього приєднати їх до роумінгового простору ЄС.

Однак ми вважаємо, що з початком війни РФ проти України цей підхід застарів із декількох причин:

  1. ЄС підтримує прискорений процес євроінтеграції України.
  2. Наразі розгортається найбільша міграційна хвиля в ЄС з часів Другої світової війни.
  3. Білорусь (одна з країн Східного партнерства) бере участь у війні проти України. Це вимагає перегляду підходу щодо роботи Східного партнерства.  

В умовах війни українці особливо гостро потребують допомоги у приєднанні до «роумінгового Євросоюзу».

І подібні ініціативи вже голосно звучать:

  Депутат Європарламенту Анжеліка Вінціг вже закликала операторів ЄС тимчасово заморозити оптові тарифи на роумінг, які стягуються з їхніх українських колег. 

  Національний регулятор (НКЕК) звернувся до країн-членів ЄС з проханням знизити ціни на роумінг для наших громадян, які стали вимушеними переселенцями.

Що потрібно робити далі?

Для приєднання України до роумінгового простору ЄС необхідно укладення угоди про роумінг між Україною і ЄС. Більше того, Угода про асоціацію з ЄС передбачає набуття Україною режиму внутрішнього ринку в секторі телекомунікаційних послуг.

Включення України до «роумінгового Євросоюзу» зможуть відчути мільйони українців та громадян ЄС. Завдяки цьому люди в роумінгу зможуть більше телефонувати між ЄС та Україною, і вільно користуватися інтернетом за кордоном. Це буде ще один «безвіз», але тепер у сфері зв’язку між країнами», – зазначив Ігор Самоходський, керівник сектору ICT BRDO.

Отже, експерти BRDO закликають Єропейський Союз якнайшвидше ініціювати та забезпечити:

  1. Тимчасове звільнення українців від плати за роумінг в ЄС;
  2. Термінове приєднання України до роумінгового простору ЄС (на основі двосторонніх домовленостей між Україною та ЄС). 

Довідково:

  • Офіс ефективного регулювання BRDO – це незалежний експертно-аналітичний центр, створений 2015 року як неурядова неприбуткова організація для допомоги уряду в проведенні середньо- та довгострокових економічних реформ для покращення бізнес-середовища в умовах політичної нестабільності.
  • Перші кроки допомоги українцям в роумінгу вже впроваджуються: безкоштовні SIM-карти, безкоштовний Wi-Fi у таборах для біженців, часткове покриття витрат на міжнародні дзвінки та роумінг в Україну та інше. Перелік операторів, які вже допомагають українцям – тут
  • Питання скасування для кінцевих користувачів ЄС плати за послуги роумінгу регулюється Регламентом про роумінг (ЄС) 531/2012.