Новини
17.03.2022

Україна посилює кіберзахист: органи влади зможуть користуватися хмарними ресурсами

Органи державної влади зможуть користуватися хмарними ресурсами закордоном для безпечного функціонування інформаційно-комунікаційних систем і публічних електронних реєстрів.

Парламент вже ухвалив у цілому законопроєкт №7152, розроблений експертами BRDO спільно з Міністерством цифрової трансформації України за підтримки проєкту EU4Digital, який фінансується Європейським Союзом.

Користуватися хмарними ресурсами зможуть також органи місцевого самоврядування і державні й комунальні підприємства, установи й організації.

Державна інформація і її резервні копії зможуть розміщуватися на серверах, які перебувають за межами адміністративно-територіальних кордонів України. Це убезпечить українські державні інформаційні системи від російських кібератак, а громадяни України отримають кращий захист своїх даних і державних електронних сервісів.

Зазначимо, що коло держав і субʼєктів, в яких можливе таке хмарне розміщення, обмежується. Так, забороняється використовувати хмарні ресурси і центри обробки даних, що розташовані на тимчасово окупованій території України, належать чи розташовані у Росії, а також у країнах чи субʼєктах, діяльність яких підпадає під дію Закону України “Про санкції”.