Новини
07.10.2023

Україна позбудеться зайвих вимог щодо обовʼязкового страхування підприємців: як МРГ з дерегуляції полегшує ведення бізнесу

На засіданні цього тижня МРГ з дерегуляції розглядала наявні в українському законодавстві вимоги до бізнесу щодо обов’язкового страхування. На думку робочої групи, деякі з них є недоцільними і ускладнюють роботу підприємців.

За результатами обговорення було ухвалено рекомендації щодо скасування обов’язкового страхування:

  1. діяльності, пов’язаної з ГМО (зокрема, випробування та транзитного переміщення ГМО). Безпечність ГМО підприємці досліджують і так, отже наявна державна вимога є дублюючою, а підрахувати ризики від вивільнення ГМО під час транспортування – неможливо.
  2. від ризиків випадкової загибелі, пошкодження або втрати зерна, прийнятого на зберігання за простим або подвійним складським свідоцтвом. Страхування зерновим складом своїх же ризиків має здійснюватися добровільно. У цьому випадку держава змушує підприємця страхувати його власні зобов’язання, що не є доцільним.
  3. технологій та їх складових за договорами про трансфер технологій. Це рішення також має бути добровільним і відбуватися на розсуд сторін договору.

Також на засіданні розглянули можливість скасування деяких вимог державних будівельних норм. Із проханням про це до МРГ звернулись представники операторів мобільного зв’язку.

Зокрема, йдеться про обов’язкове встановлення:

  • систем пожежної сигналізації на ряді об’єктів і засобів телекомунікацій;
  • автоматичних засобів пожежогасіння у приміщеннях базових станцій та ретрансляторів мобільного зв’язку, які розміщені у діючих будинках об’єктів електрозв’язку, будинках іншого призначення та окремо розташованих спеціальних будинках та спорудах.

Бізнес зауважує, що встановлення такого обладнання суперечить Правилам пожежної безпеки в галузі зв’язку та спричиняє обтяжуючі витрати. На практиці у операторів відсутня об’єктивна необхідність встановлювати такі системи та засоби, оскільки обладнання мобільного зв’язку є малопотужним та цілком безпечним за характеристиками займання. Перед остаточним ухваленням рішення з цього питання МРГ вирішила провести додаткові дослідження.

Офіс ефективного регулювання BRDO долучився до роботи МРГ в межах проєкту EU4busines: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta.