Новини
21.02.2023

Україна стала на крок ближчою до «роумінгового ЄС»

Днями було запропоновано включити роумінг до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Так Єврокомісія зробила ще один крок до того, щоб дозволити Україні приєднатися до «роумінгового Євросоюзу». Це дозволить українцям подорожувати в межах ЄС без додаткової плати за користування мобільним зв’язком, а громадяни ЄС матимуть ті ж права, коли перебувають в Україні.

Нагадаємо, що терміново приєднати Україну до роумінгового простору ЄС експерти BRDO закликали ще в березні 2022 року.

Чому це важливо?

Ця подія знаменує перше поширення режиму внутрішнього ринку ЄС на Україну. Впровадження зони безкоштовного роумінгу в ЄС для України є ключовим заходом, викладеним в оновленому Плані пріоритетних дій. Документ покликаний інтегрувати Україну в Єдиний ринок ЄС і повністю запровадити поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Президент Комісії Урсула фон дер Ляєн вперше оголосила про цю ініціативу у своєму зверненні у 2022 році. Тепер цю пропозицію розгляне Рада Європейського Союзу, і Комітет з питань торгівлі Україна-ЄС має ухвалити спільне рішення щодо взаємного надання режиму внутрішнього ринку щодо роумінгу. Швидкість інтеграції України у внутрішній ринок роумінгу ЄС залежатиме від темпів наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Передісторія питання

Із 2017 року Україна неодноразово порушувала питання про скасування плати за роумінг в ЄС для наших громадян. Але першим кроком ЄС пропонував створити спільний роумінговий простір між країнами Східного партнерства, а вже після цього приєднати їх до роумінгового простору ЄС.

Війна ж суттєво змінила ситуацію.

Наразі телекомунікаційні оператори ЄС та України пропонують доступні або безкоштовні дзвінки між ЄС та Україною на добровільній основі, також нещодавно цю домовленість було розширено дзвінками на номери фіксованого зв’язку та нових типів операторів.