Новини
09.03.2016

Україна зробила перший крок до масштабної реформи управління надрами – голова BRDO

9 березня відбулася презентація змін до порядку користування надрами та проведення аукціонів з продажу спецдозволів на розробку родовищ нафти і газу.

Прийняті зміни коментували учасники команди розробників постанови – перший заступник міністра економічного розвитку та торгівлі Юлія Ковалів, заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць, представник американської торговопромислової палати Ольга Адамовська та голова Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Гончарук.

На думку експертів, сьогодні було остаточно презентовано важливий крок до початку викорінення корупції в галузі надрокористування в Україні.

Як зазначив Олексій Гончарук,  в Україні протягом останніх років в цій сфері було видано 4104 спецдозволи. І лише близько 5% відсотків з них проходили через конкурентну процедуру аукціонів.

“Сфера надрокористування до недавнього часу була однією з найбільш корумпованих в Україні, в тому числі і через недосконалість регулювання відносин”, – заявила заступник міністра екології та природних ресурсів Світлана Коломієць.

Зміни до постанов КМУ №594 та №615 від 30.05.2011 значно зменшують перелік підстав для уникнення продажу спецдозволів з аукціону, спрощують процедуру надання дозволу та уточнюють підстави для відмови у наданні надр в користування. Важливою також є новація, якою передбачена можливість для бізнесу самостійно ініціювати винесення окремих ділянок надр на аукціони.

“Україна потребує ефективної регуляторної політики. Прийняття змін до правил у наданні спецдозволів на надрокористування – це перший крок. Перший, але важливий для започаткування масштабної реформи в галузі управління надрами. Ми маємо довести світові, що Україна може стати комфортною для бізнесу та інвестора. І не в останню чергу – через розумне вдосконалення системи ефективного регулювання”, – підкреслив Олексій Гончарук.

Презентовані зміни спрямовані на впровадження елементів ефективного та обгрунтованого регулювання економіки та зниження рівня корупції в галузі надрокористування. Уточнені правила на цьому ринку прибирають корупційні перепони для участі в аукціонах серйозних вітчизняних та міжнародних гравців, встановлюють рівні правила та створюють передумови для чесної конкуренції.