Новини
17.04.2024

Українська делегація на засіданні ОЕСP

Нещодавно в Парижі відбулося 30-те засідання Комітету Організації економічного співробітництва та розвитку OECD, до якого долучилися представники Міністерства економіки України, Державної регуляторної служби України, проєкту ЄС EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS) та Офісу ефективного регулювання BRDO.

❓Чому це важливо?

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСP) — це міжнародна організація, у межах якої уряди 37 країн з ринковою економікою співпрацюють для розробки стандартів політики, спрямованих на сприяння сталому економічному зростанню. Його членами є США, Франція, Німеччина, Бразилія, Індія, Китай, Японія, Туреччина тощо.

Основними темами обговорень під час дводенної сесії 30-го засідання Комітету ОЕСР були:

  • створення нових регуляторних стандартів, що враховують кліматичну кризу та інші екологічні загрози;
  • розробка рекомендацій для людино центричних адміністративних послуг;
  • забезпечення ефективного та дієвого регуляторного управління цифровою діяльністю, що засноване на ризик-орієнтованому та технологічно нейтральному підходах.

❓До чого тут Україна?

Відпочатку повномасштабного вторгнення рф ОЕСР поглибив співпрацю з Україною, ґрунтуючись на трьох десятиліттях спільної роботи. 4 жовтня 2023 року Рада ОЕСР офіційно визнала Україну перспективним майбутнім членом організації та закликала Генерального секретаря розпочати процес приєднання.

✅ У рамках заходу ОЕСР українська делегація за участі Олексія Кучера, Олексія Дороганя, Анни Башняк, Ольги Олійник провела зустріч із заступником керівника Комітету регуляторної політики ОЕСР Деніелем Трнкою, який опікується питаннями, пов’язаними з Україною.

Обговорювалися питання наступних етапів отримання асоційованого членства України в Комітеті, а також створення необхідних умов для проведення місією ОЕСР Огляду регуляторної політики в Україні. Було домовлено про подальшу співпрацю та обмін досвідом з метою впровадження в Україні сучасних регуляторних практик, зокрема, впровадження спрощеного порядку проведення аналізу регуляторного впливу при підготовці проєктів регуляторних актів з урахуванням їх впливу на економічні процеси та суб’єктів господарювання; створення цифрового регуляторного порталу – ІТ-інструменту реалізації регуляторної політики в Україні.

✅ Була проведена зустріч з Директоратом глобальних зв’язків та співробітництва ОЕСР. Обговорювались нещодавно реалізовані ініціативи Уряду України, спрямовані на зменшення регуляторного навантаження для бізнесу:

▪️результати роботи МРГ з дерегуляції;

▪️створення регуляторного дашборду, який відображає економічне навантаження на бізнес від регулювання;

▪️оцифрування та запуск електронних публічних послуг для бізнесу.

Було домовлено про подальшу співпрацю та обмін досвідом з метою створення сприятливого бізнес-клімату для малого та середнього підприємництва.

Участь української делегації в засіданні Комітету ОЕСР стала можливою завдяки проєкту EU4Business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta за фінансової підтримки Європейського Союзу.