Українське законодавство у сфері відкритих даних – прогресивніше за європейське

Експерти BRDO підготували аналітичний звіт “Про відповідність українського законодавства європейському у сфері відкритих даних” у межах проекту TAPAS “Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах”.

Висновки втішні: українське законодавство у сфері відкритих даних виявилося дуже прогресивним і відповідає останнім напрацюванням ЄС. За багатьма параметрами вимоги Закону України “Про доступ до публічної інформації” навіть ширші, аніж вимоги Директиви ЄС.

Наприклад, Директива лише рекомендує принцип «відкритість за дизайном та за замовчанням» (“open by design and by default”), а в Україні принцип відкритості за замовчанням вже є обов’язковим відповідно до ЗУ про доступ. Також ми маємо більш сприятливе законодавство щодо оплатності даних, поширення вимог на приватні компанії тощо.

При цьому є низка аспектів, де Україні варто звернутися до напрацювань ЄС, зокрема:

  • Пріоритетні набори даних (з безкоштовним доступом через API);
  • Динамічні дані (онлайн дані з сенсорів);
  • Дані досліджень, що фінансуються державою;
  • Запобігання ексклюзивного доступу до інформації.

Окрім цього, досі існує величезна проблема із виконанням закону, що відбивається на практичному стані справ у сфері відкритих даних. Експерти BRDO працюють над створенням дієвих механізмів запровадження принципів відкритих даних. Слідкуйте за новинами на нашому сайті!

Звіт можна переглянути за посиланням.