Новини
05.01.2024

Українські ветеринари почали знайомство з Єдиним реєстром домашніх тварин

В Україні буде запущено Єдиний державний реєстр домашніх тварин – його програмне забезпечення розробляє команда BRDO на платформі Дія.Engine.

Чому це важливо для ветспільноти?

Українським ветеринарам вперше презентували Реєстр на Міжнародній науково-практичній конференції IVC Winter 2023 у грудні минулого року. До події долучилися заступник міністра аграрної політики та продовольства України Денис Башлик, Головний державний ветеринарний інспектор України, заступник Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко та радник Міністра цифрової трансформації України Артем Михайлюк.

Демонстрацію того, як буде відбуватися реєстрація та пошук тварин за допомогою реєстра, для ветеринарної спільноти провела Катерина Парунова, проєктна менеджерка BRDO. На заході також виступили представники ІТ-рішень для ветеринарів, які стали партнерами проєкту і погодились безкоштовно надати ветеринарам функціонал реєстрації тварин у Єдиному державному реєстрі домашніх тварин.

Проєкт має практичні та стратегічні переваги для ветеринарів, адже по суті він прибирає монополію державних клінік на реєстрацію тварин. Так, Реєстр може сприяти додатковому попиту на ветеринарні послуги, привести в клініки клієнтів і створити безкоштовні маркетингові можливості.

Як працюватиме Реєстр?

Власники тварин зможуть добровільно та безоплатно зареєструвати своїх улюбленців під час візиту до ветеринарного лікаря. Спочатку Реєстр міститиме інформацію про котів, та собак, далі ця можливість буде маштабована на інших тварин.

Під час реєстрації тварини формується її профайл, який містить інформацію про власника, опис тварини дані про клінічний огляд, проведені вакцинації, стерилізацію, обробки та інші ветеринарні маніпуляції. Додатково у Реєстрі можна буде зафіксувати зміну власника, а також інформацію про втрату або знайдення домашньої тварини. Така інформація буде доповнюватись та оновлюватись під час кожного наступного візита до ветеринара.

Що змінить запровадження Реєстру?

Ідентифікація домашніх котів та собак є вимогою законодавства ЄС.

Впровадження Реєстру ще на один крок наблизить Україну до створення ветеринарного паспорта тварини в Дії, аби документи домашніх улюбленців завжди були під рукою.

Також Реєстр дозволить:

  • мати точну інформацію про актуальну кількість домашніх тварин в Україні;
  • оцінити рівень вакцинації тварин від сказу та інших захворювань;
  • суттєво полегшити пошук загублених тварин: користувачі зможуть повідомляти про знайденого улюбленця або про втрату свого;
  • оптимізувати облік, утримання та прилаштування безпритульних тварин;
  • створити централізовану систему ветеринарних даних домашніх тварин для зручності власників та ветеринарів і в перспективі – полегшити відновлення втрачених паперових документів на основі даних з Реєстру;
  • знизити ризики шахрайства із втраченими тваринами;
  • сприяти формуванню культури відповідального поводження з тваринами.

Проєкт з запровадження ідентифікації та реєстрації домашніх тварин уже підтримали провідні українські та міжнародні ветеринарні і зоозахисні організації: Всеукраїнська гільдія ветеринарів – ВГВ, Українська асоціація лікарів ветеринарної медицини (USAVA), Спілка власників ветеринарної справи, Асоціація зоозахисних організацій України, UAnimals, Happy Paw, Save Pets of Ukraine, Four Pows, Eurogroup for Animals, International Fund for Animal Welfare (ifaw) та багато інших.

Проєкт створено за ініціативи Міністерства аграрної політики та продовольства України і Держпродспоживслужби та реалізується за участі Міністерства цифрової трансформації України в межах та за рахунок коштів програми міжнародної технічної допомоги «Інноваційна лабораторія підтримки асоціації Україна-ЄС (ІнноЛабЄС)», що реалізується німецьким товариством міжнародного співробітництва «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ Ukraine) GmbH» у партнерстві з Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Уряду Федеративної Республіки Німеччина через Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку (BMZ).