Українці, які працюють віддалено, можуть не сплачувати податки в Польщі у певних випадках – роз’яснення за результатами адвокації BRDO

Війна росії проти України спричинила трудову міграцію, і також може призвести до «вимивання» українських платників податків, які на час війни вимушені були тікати в інші країни. Для України критично важливо, щоб фінансові потоки, попри війну, залишилися в державі. Вони формують податкову базу (тобто надходження до бюджетів), ВВП, додають валютну виручку. 

У травні BRDO та Асоціація “IT Ukraine” України звернулись до Уряду нашої держави та Міністерств фінансів Болгарії, Німеччини, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини з проханням не змінювати податкове резиденство біженців-підприємців, які опинилися в цих країнах. Про успішність нашої адвокації свідчить роз’яснення, яке ми днями отримали від центрального органу виконавчої влади Польщі.

В офіційному листі Міністерства фінансів Польщі зазначається, що українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в країні перебування. Звісно, мова не йде про доходи з джерел у Польщі. 

“Як основне правило, ми не виключаємо можливість збереження центру життєвих інтересів українців в України протягом війни”, – ідеться в заяві Департаменту подоходного податку Міністерства фінансів Польщі.

Найближчим часом буде опубліковано покрокову інструкцію для українців, які можуть зберегти податкову резидентність України.

На даний момент у польському податковому законодавстві немає спеціальних правил для іммігрантів з України стосовно податкового президентства. Натомість мають силу загальні правила

Таким роз’ясненням країна-сусід знов проявляє солідарність з українським народом та не намагається тлумачити на свою користь питання визначення “центру життєвих інтересів” українців, навіть якщо вони будуть знаходиться у Польщі більше 183 днів.

Нагадаємо, що саме перебування в Європі строком більше 183 днів може створити юридичну невизначеність в статусі податкової резидентності українських біженців та може призвести до необхідності сплати податків в країні тимчасового перебування.

«Сьогодні особливо важливо зберегти людський капітал і податки таким чином, щоб українці, які тимчасово виїхали, продовжували підтримувати економіку України. Це стосується всіх галузей, але найбільше — креативної економіки», — зазначає Ігор Самоходський, керівник сектору «ІТ і Телеком» Офісу ефективного регулювання BRDO.

Висловлюємо нашу подяку польському народові та польській державі, а також сподіваємось, що й інші європейські країни, де перебуває більшість українців зі статусом тимчасового захисту, послідують її прикладу.

Команда BRDO і надалі адвокуватиме питання збереження податкової резидентності та сплати податків в Україні щодо наших громадян, які працюють в країнах Європи віддалено, та як ФОПи.

Детальніше про важливість адвокації цього питання ми розповідаємо на сайті BRDO.

З текстом офіційного звернення BRDO та IT-асоціації України до українського Уряду можна ознайомитись за посиланням.

Дисклеймер: Звертаємо увагу, що отримане роз’яснення не слід розглядати як універсальний та всеохоплюючий дозвіл українцям на платити податки в Польщі. Визначення центру життєвих інтересів та податкової резидентності в кожному окремому випадку – комплексне юридичне питання, яке може потребувати звернення до юристів, податкових консультацій або офіційних органів Польщі.