Новини
11.05.2022

Як зберегти податкові надходження від українців, які виїхали закордон

Закликаємо зберегти резидентність України для наших громадян, які тимчасово перебувають за кордоном, та не допустити оподаткування українців у країні перебування.  Із цим проханням, а також із пропозиціями стосовно наступних кроків держави для вирішення проблеми експерти BRDO та Асоціації «Інформаційні технології України» звернулися до Прем’єр-міністра України в офіційному листі

Через війну велика кількість громадян була вимушена залишити Україну, більшість перемістилась на територію ЄС — до Польщі, Німеччини, Чехії, Румунії, Угорщини, Словаччини, Болгарії тощо. Через це і фізичні особи-підприємці, і цілі українські компанії мають ризик пошинення на них статусу податкового резидента країн ЄС. 

Фізичні особи, як правило, іншими країнами вважаються їх податковими резидентами, якщо вони мають місце постійного проживання, центр життєвих інтересів або перебувають на їх території понад 183 дні чи понад 6 місяців. Однак деякі країни вважають українців податковими резидентами з першого дня, зокрема, Естонія. 

Крім того, якщо громадянин України працює на міжнародну компанію, яка має офіс у країні ЄС, де він знаходиться, для такої міжнародної компанії можуть мати місце ризики додаткового оподаткування (через economic employer або постійного представництва). Така ситуація створює правову невизначеність та ризики, які можуть стати основою для: звільнення українців, накладення на них штрафних санкцій чи переведення розрахунків закордон. 

Стосовно юридичних осіб. Наразі відбувається масова релокація українських компаній закордон (зокрема, це стосується ІТ-сектору). Законодавство інших держав часто містить вимогу щодо обов’язкової реєстрації та сплати податків для компанії, якщо в такій окремій країні розташований її офіс або з території цієї країни фактично здійснюється ведення бізнесу. Також зазвичай наявні вимоги щодо реєстрації окремої компанії або її постійного представництва – як передумови провадження діяльності. 

Зазначене створює правову невизначеність, що стимулює бізнес створювати нові юридичні особи в країні перебування, переукладати від їх імені контракти, переводити розрахунки за кордон. 

Чому важливо не допустити оподаткування українських підприємців, які наразі вимушено переміщені в інші країни?

1️⃣ Для нас критично важливо, щоб фінансові потоки залишились в Україні, оскільки вони формують податкову базу (тобто надходження до бюджетів), ВВП, впливають на ліквідність банків, додають валютну виручку. 

2️⃣ Центр життєвих інтересів переміщених осіб та компаній має залишатися в Україні. Переважна більшість переміщених осіб планують повернутись, як тільки в Україні стане безпечно, адже вони відчувають себе частиною українського суспільства. 

3️⃣ Відсутність доходів, отриманих на іноземні рахунки. Фінансові транзакції з отримання доходів відбуваються у банківській системі України. 

4️⃣ Економічний базис для доходів – економіка України, а не економіка країни тимчасового перебування. Переміщені особи та компанії, як правило, працюють дистанційно для українських замовників або експортуючи послуги, відтак формування доданої вартості виникає не за рахунок економіки країни перебування. 

Уряд України має сформулювати заклик до іноземних держав про необхідність звільнення від оподаткування доходів українців та українських компаній, якщо такі доходи отримані на українські рахунки як частина міжнародної допомоги Україні через агресивні дії РФ. Для цього необхідне детальніше дослідження впливу правових інститутів на положення переміщених осіб та компаній в кожній окремій країні. 

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю BRDO і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.