Новини
14.07.2023

Управління будинком через ОСББ стало ще простіше – ВРУ ухвалила в цілому законопроєкт № 7029

Сьогодні Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроєкт № 7029 «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками». Команда BRDO долучилася до доопрацювання законопроєкту до другого читання.

Майже 39 тисяч вже створених об’єднань співвласників багатоквартирного будинку наочно підтверджують ефективність управління власним будинком мешканцями як альтернатива застарілій системі ЖЕКів або керуючим компаніям зі здирницькою політикою від забудовників. Однак до цього моменту процес створення ОСББ й ухвалення рішень був занадто забюрократизованим. Зокрема, суттєвою перепоною для ефективного управління будинком була необхідна для ухвалення будь-яких рішень кількість голосів – вона була невиправдано завищеною. Незначна кількість сусідів могла заблокувати важливі для співмешканців рішення про, наприклад, термомодернізацію будинку, поточний або капітальний ремонт ліфтів, організацію охорони або сортування сміття, не кажучи вже про створення самого ОСББ.

Завдяки ухваленню законопроєкту № 7029 створення та діяльність ОСББ стають простішими та дають змогу значно ефективніше забезпечувати комфорт мешканців багатоквартирних будинків. Для цього ухваленим сьогодні законопроєктом передбачено:

  • зменшення вимог щодо кількості голосів співвласників, необхідних для прийняття рішень в багатоквартирному будинку до  50% мешканців +1 голос для прийняття всіх рішень, – крім від’єднання багатоквартирного будинку від інженерних мереж;
  • єдиний спрощений підхід щодо оформлення протоколів зборів співвласників;
  • спрощення механізму інформування про проведення зборів співвласників, наприклад, узаконена можливість інформування за допомогою електронних засобів комунікації;
  • створення можливості брати участь у зборах ОСББ і голосувати дистанційно – за допомогою тих же електронних засобів комунікації й електронного підпису;
  • обмежуються верхні і нижні пороги голосування ОСББ: для питань обрання органів управління, зміни форми управління, встановлення та зміни розмірів внесків/платежів, затвердження кошторису – 50-67%, для всіх інших питань – 50-75%.

Одночасно зі спрощеннями, які роблять діяльність ОСББ ефективнішою, законопроєкт уточнює права співвласників знайомитися із документами зборів ОСББ і передбачає відповідальність за втрату, знищення або ненадання доступу учасникам ОСББ до матеріалів зборів, листів опитування договорів тощо.

Ми вітаємо це рішення Верховної Ради України, що дасть змогу співвласникам ефективніше управляти власним будинком. Також впевнені, що норми законопроєкту сприятимуть збільшенню кількості ОСББ, які будуть гарантовано забезпечувати потреби саме співвласників будинку і раціонально використовуватимуть ресурси громадян.