Новини
22.03.2023

Уряд схвалив проєкт Указу Президента України про втрату чинності деяких неактуальних Указів

Очищення регуляторного поля триває – Уряд схвалив проєкт Указу Президента України про втрату чинності деяких Указів, якими раніше були запроваджені інструменти держрегулювання.

Скасовуються:

  • Указ Президента України від 18 вересня 1992 року № 479 «Про Тимчасове положення про правову охорону об’єктів промислової власності та раціоналізаторських пропозицій в Україні» – затверджувався на основі Конституції ще радянської України (від 1978 року) і, відповідно, став неактуальним із ухваленням Конституції України 1996 року
  • Указ Президента України від 2 квітня 2012 року № 240 «Деякі питання реекспорту товарів» – затверджувався на основі Митного кодексу України від 2002 року. Новий Митний кодекс України був ухвалений 2012 року, відповідно, попередній кодекс утратив чинність, а з ним і указ №240 став неактуальним.

На сьогодні ці документи є застарілими і такими, що лише створюють непотрібне адміністративне навантаження як на бізнес, так і на державні органи влади. Проектом Указу Президентом будуть скасовані такі інструменти, як Свідоцтво на раціоналізаторські пропозиції та Дозвіл на реекспорт товарів, що походять з інших країн. 

Таким чином, затвердження проєкту Указу «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президента України» дозволить удосконалити державне регуляторне середовище. Ухвалений проєкт Указу розроблявся згідно з рекомендаціями Міжвідомчої робочої групи з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності (МРГ з дерегуляції). Групу очолюють Перший Віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко та Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У засіданнях також беруть участь представники провідних аналітичних центрів, зокрема Офісу ефективного регулювання BRDO.