Новини
20.03.2023

Уряд скасував низку регуляторних інструментів на основі рекомендацій МРГ з дерегуляції

Уряд скасував кілька застарілих інструментів у сфері компетенції Міністерства економіки України. 

Постанову КМУ було розроблено відповідно до рекомендацій #МРГ_з_дерегуляції. Робота МРГ спрямована на те, щоб очистити регуляторне поле в Україні від таких дозволів, ліцензій тощо, які більше не мають практичного значення, не використовуються чи використовуються дуже обмежено. 

Завдяки документу, ухваленому сьогодні, українським підприємцям більше не доведеться:

  • видавати контрольні марки на розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних. 

Йдеться про голограми на СD, без яких роздрібний продаж дисків був заборонений.

  • отримувати висновок науково-дослідної організації стосовно технічної неможливості знешкодження та утилізації шкідливих речовин, відходів виробництва та стічних вод.
  • отримувати висновок про те, що товари, які використовуються для розвитку виробництва і забезпечення споживання біологічних видів палива, не виробляються та не мають аналогів в Україні. 

Також своїм рішенням Уряд передав повноваження щодо видачі свідоцтва представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного) до Національного органу інтелектуальної власності (раніше ці повноваження належали Мінекономіки).

МРГ з дерегуляції очолюють Перший Віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко та Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У засіданнях також беруть участь представники провідних аналітичних центрів, зокрема Офісу ефективного регулювання BRDO.