Новини
07.11.2023

Уряд затвердив постанову, що змінює правила оренди гідроспоруд

Уряд затвердив Постанову № 1151 «Деякі питання оренди гідротехнічних споруд» розроблену Мінагрополітики та Держрибагентством, до написання якої долучилися експерти BRDO.

Українська аквакультура має надзвичайний потенціал, і це — суттєва зміна регуляторного поля, що сприятиме розвитку галузі.

Що передбачає документ?

Постанова КМУ № 1151 змінює правила оренди гідротехнічних споруд та затверджує:

  • Порядок надання в користування на умовах оренди гідротехнічних споруд для цілей аквакультури;
  • Порядок надання в користування на умовах оренди гідротехнічних споруд рибогосподарської технологічної водойми;
  • Типовий договір користування на умовах оренди гідротехнічною спорудою для цілей аквакультури;
  • Типовий договір користування на умовах оренди гідротехнічною спорудою рибогосподарської технологічної водойми.

Чому ці зміни важливі для підприємців?

Запроваджуються прозорі механізми надання в користування на умовах оренди гідротехнічних споруд для цілей аквакультури та гідротехнічних споруд рибогосподарської технологічної водойми.

  1. Порядок надання в користування на умовах оренди гідротехнічних споруд для цілей аквакультури визначає механізм такої передачі в оренду відповідно до статті 141 Закону України «Про аквакультуру», які перебувають у державній та комунальній власності, або ж власник яких невідомий чи його неможливо встановити. Оренда відбувається на підставі даних, документів та/або інформації з відповідних державних реєстрів, на неконкурентних засадах та без проведення аукціону.
  2. Порядок надання в користування на умовах оренди гідротехнічних споруд рибогосподарської технологічної водойми визначає механізм такої передачі в оренду відповідно до статті 142 Закону України «Про аквакультуру». Оренда відбувається на неконкурентних засадах та без проведення аукціону.

Загалом порядки направлені на спрощення правил і процедур укладення типових договорів оренди, форми яких також затверджені постановою КМУ. Завдяки цьому нарешті врегульовуються правовідносини, пов’язані з безхазяйними гідротехнічними спорудами, що в майбутньому має збільшити надходження до державного та місцевих бюджетів.

Офіс ефективного регулювання BRDO працює над розвитком української галузі аквакультури в рамках проєкту «Покращення регуляторного середовища у секторі аквакультури» Програма USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО.