Новини
16.03.2023

Вдосконалення державних перевірок – Комітет ВРУ схвалив законопроєкт 5837

Комітет Верховної Ради України з питань економічного розвитку рекомендував до розгляду законопроєкт №5837, який перезавантажує систему державного контролю та запроваджує нові принципи державних перевірок бізнесу. У розробці документа брав участь Офіс ефективного регулювання BRDO. 

Державні перевірки завжди асоціювалися в українських підприємців із корупцією. Адже наявна система державного контролю переважно орієнтована на те, щоб виявити порушення у бізнесу і застосувати санкції у вигляді штрафів. Із року в рік кожна друга перевірка фіксує порушення – але кількість порушень, незважаючи на застосовані штрафи, не зменшується. Окрім цього, підприємці оскаржують накладення штрафів у суді на свою користь. Усе це не сприяє реальному зменшенню ризиків на підприємствах, довірі до контролюючих органів, а також створює непотрібне навантаження на судову систему України.

Найголовніше те, що законопроєкт №5837 пропонує перебудувати систему державного контролю на сервісну із акцентом на ризик-орієнтований підхід до перевірок бізнесу. Тобто чим нижчий ступінь ризику діяльності суб’єкта, тим рідше його перевірятимуть та тим меншим буде строк проведення перевірки. 

Зокрема, законопроєкт пропонує: 

  • запровадити добровільне страхування цивільної відповідальності діяльності підприємців – якщо підприємство із середнім та незначним ступенем ризику має таке страхування, кількість планових перевірок зменшиться (період між перевірками збільшиться принаймні у півтора рази: для середнього ступеня ризику – з 3 до 4,5 років, для незначного – з 5 до 7,5 років); 
  • впровадити добровільний аудит діяльності підприємців як попереджувальний захід – порушення законодавства будуть попереджуватися без застосування санкцій, що також дозволить знизити кількість планових перевірок – у півтора рази; 
  • створити в органах контролю інститут громадських Рад з питань державного контролю за участі представників бізнесу; 
  • запровадити відповідальність керівника органу контролю за недодержання підлеглими процедурних вимог та дисціплінарну відповідальність посадових осіб органу контролю у разі, якщо судом підтверджено протиправність рішення цього органу контролю (догана); 
  • розширити та вдосконалити функціонал Інспекційного порталу – заходи контролю та обмін документами зможуть здійснюватися в електронній формі, запроваджується е-кабінет для підприємців з можливістю подання скарг та відмови від комплексної перевірки через е-систему. 

Інспекційний портал був розроблений командою Офісу ефективного регулювання BRDO у співпраці з Урядом у 2017 році і в листопаді 2022 був повноцінно запущений у роботу. 

Ухвалення законопроєкту №5837 стане потужним сигналом для українських підприємців і міжнародних інвесторів про запровадження прозорості і підзвітності у процесах державної перевірки, створить передумови для розвитку МСБ і залучення інвестицій в Україну.  

Тож закликаємо народних депутатів підтримати цей надважливий для українських підприємців документ.