Новини
13.09.2023

Відкриті реєстри декларацій та корупціонерів – запорука прозорого відновлення України

Коаліція RISE Ukraine, співзасновником і учасником якої є BRDO, виступила із заявою щодо необхідності відкриття реєстру декларацій і ветування законопроєкту № 9587-д, що ставить під загрозу прозоре і підзвітне відновлення України.

Що відбувається?

Минулого вівторка Верховна Рада України провалила голосування за правку до законопроєкту № 9534, яка передбачала негайне відкриття декларацій публічних осіб. Попри усі заклики громадськості, законодавцям не вистачило 27 голосів аби відкрити Реєстр декларацій уже зараз, а не через рік. Необхідна правка про відкриття декларацій до основного законопроєкту № 9534, ініційована Головою Комітету з питань антикорупційної політики Анастасією Радіною, набрала лише 199 голосів.

А напередодні комітет ВРУ з питань правоохоронної діяльності зробив крок назад в антикорупційній реформі, підтримавши низку суперечливих норм в законопроєкті № 9587-д щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Передбачені цим проектом зміни до статті 39 Кодексу України про адміністративні правопорушення фактично знищують адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання декларації та брехню в ній. Оскільки планується вважати несвоєчасного декларанта або декларанта, який «забув» задекларувати майно на 1,3 млн грн таким, що взагалі НЕ БУВ підданий адміністративному стягненню, якщо він сплатить відповідний штраф 850-1700 гривень за зафіксовану в автоматичному режимі несвоєчасно подану декларацію або 17000 – 42500 гривень за незадеклароване майно до 1,3 млн грн. Таким чином, проект передбачає те, що така особа навіть не потрапить до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Відповідно, порушуються принципи підзвітності і прозорості влади перед українським народом і міжнародними партнерами. Це, у свою чергу, підсилює політичну нестабільність під час війни, підриває довіру українського суспільства до процесів відбудови і впливає на зменшення обсягів міжнародної допомоги.

Якою є ситуація станом на зараз?

На ЗП № 9534 накладено вето. Очікуємо тексту пропозицій змін від Президента.

На ЗП № 9587-д вето не накладено.

Реєстр декларацій лишається закритим.

Інформація про владу лишається недоступною, що унеможливлює доброчесну відбудову України.

 Що далі?

⚠️ Очікуємо на текст пропозицій Президента щодо змін до ЗП № 9534.

⚠️ Закликаємо невідкладно ветувати ЗП № 9587-д та відкрити реєстр декларацій.