Новини
26.06.2023

Всі бачать все: відбувся запуск публічної частини DREAM

Під час конференції Ukraine Recovery Conference (URC) 2023 в Лондоні відбулася презентація MVP публічного модуля цифрової екосистеми управління відновленням – Digital Restoration Ecosystem for Accountable Management (DREAM). Його презентували Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Концепцію електронної системи управління відбудовою розробила команда Офісу ефективного регулювання BRDO спільно з Open Contracting Partnership та Transparency International Ukraine. В результаті багатомісячної підготовки сьогодні ми маємо першу версію ефективного інструменту для реалізації безпрецедентного за масштабами та складністю проєкту – відбудови України.

Для чого потрібний MVP публічного модулю DREAM?

Публічний модуль екосистеми стане інструментом координації та забезпечення розумної і прозорої відбудови для платформи донорів. Він доступний за посиланням https://dream.gov.ua/ англійською мовою та дозволяє переглядати дані за проєктами в розрізі секторів, громад та регіонів. Крім того, у DREAM стали доступні дані щодо інвестиційних проєктів і проєктів державно-приватного партнерства. Україномовна версія буде презентована в липні 2023 року.

Із листопада 2022 року галузева система працює в пілотному режимі, і за цей час представники громад і регіонів, центральних органів влади вже внесли понад 2000 проєктів і проєктних ідей DREAM одночасно з запуском 21 червня, які були опубліковано через .

Створення DREAM було спільно ініційоване Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури і Коаліцією RISE Ukraine влітку 2022 року та здійснюється Open Contracting Partnership, Transparency International Ukraine та Офіс ефективного регулювання BRDO за підтримки Британського Уряду. З червня 2023 року над розробкою і впровадженням екосистеми працює Проєктний офіс DREAM. Як і у випадку з запуском таких державних систем, як Prozorro та Прозорро.Продажі, після завершення розробки система буде передана у власність держави в особі Міністерства відновлення.