Новини
20.12.2023

Видано перший е-Сертифікат про походження деревини

Перший е-Сертифікат про походження деревини було згенеровано на Єдиній екологічній платформі ЕкоСистема. Це нововведення – черговий крок в рамках комплексної реформи лісової галузі України, над якою команда BRDO працює останні 7 років.

Як отримати Сертифікат про походження деревини онлайн?

Тепер бізнесу для отримання Сертифікату та підтвердження легальності деревини не потрібно фізично подавати заяву та документи на оформлення, а потім забирати Сертифікат в паперовому вигляді.

Для отримання е-Сертифікату заявнику необхідно:

  1. Пройти ідентифікацію та автентифікацію з використанням електронного підпису на платформі ЕкоСистема
  2. Надіслати заяву разом з копіями відповідних документів;
  3. Отримати Сертифікат в електронній формі.

Покрокова інструкція: https://www.ukrforest.com/EducationalMaterials

Чому це важливо?

Електронна послуга була реалізована на виконання постанови КМУ № 483 «Про реалізацію експериментального проекту щодо видачі спеціального дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та сертифіката про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів в електронній формі». Мета реформи – запровадити в цій сфері прозорі та ефективні механізми управління.

Нагадаємо, що в 2017 році команда секторсту «Сільське господарство» BRDO опублікувала зелену книгу (дослідження) «Регулювання ринку деревини», в якому висвітлюються ключові проблеми галузі та шляхи їх вирішення. За 2 роки розпочалася реалізація викладених в дослідженні BRDO пропозицій.

Уряд запровадив електронний облік деревини, що стало першим кроком до запобігання незаконним рубкам та нелегальному обігу деревини ▶️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1142-2019-%D0%BF#n29

Далі держава запровадила продаж необробленої деревини на електронних аукціонах, що створило прозорий, зручний та доступний механізм обігу деревини на ринку ▶️ https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1178-2019-%D0%BF#Text

Цифровізація видачі документів дозвільного характеру – наступний крок комплексної реформи лісової галузі. Проте далеко не останній.

Над цифровізацією цієї послуг працювали експерти Офісу ефективного регулювання BRDO спільно з Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України та Державне агентство лісових ресурсів України в рамках проєкту USAID/UKaid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.