Новини
14.12.2016

Виправлення ситуації з неефективним регулюванням може щонайменше вдвічі збільшити потенціал ринку будівництва

Потенціал росту стального будівництва опирається на багатоповерхове житлове та промислове будівництво. А саме ці сфери мають найбільше регуляторне навантаження в галузі. Ця теза стала основним мотивом презентації Олени Шуляк, керівника сектору «Будівництво» Офісу ефективного регулювання BRDO на V Національній конференції учасників ринку стального будівництва. Захід проходить в конгрес-холі Космополіт в Києві.

З доповідями про стан, перспективи галузі та конкретні кроки щодо поліпшення інвестиційного клімату учасників конференції ознайомили Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко, заступник міністра Лев Парцхаладзе, Перший заступник голови комітету ВРУ з питань будівництва, містобудівництва та ЖКГ Дмитро Андрієвський, експерти та представники будівельної галузі. Організатором заходу виступила Український центр стального будівництва.

Серед основних проблем, які наразі стримують розвиток ринку будівництва в цілому та стального, зокрема, спікери зазначили відсутність інвестицій та застаріле, неефективне регулювання галузі.

За підсумками 2015 року на одного громадянина України припадало загальних витрат на будівництво в сумі трохи більше 42 Євро. Для порівняння, в Німеччині цей показник майже 2700, а в Польщі – 944 Євро. При цьому забезпеченість житлом в Україні одна з найнижчих в Європі при середньому віці житлової забудови в 42 роки – 90 відсотків житла було побудовано до 90-х років.

«Наші експерти проаналізували співвідношення доходів населення країни в різних регіонах з витратами на будівництво і виявили цікаву закономірність. В середньому по країні цей показник становить 1,83%. При цьому в Західному регіоні він сягає 4-5% за рахунок малоповерхової забудови, а навіть в Києві – лідері по будівництву – ледь досягає 2,3%. Не в останню чергу причиною такого дисбалансу може виступати зарегульованість питання багатоповерхової забудови, яка не лише створює надмірний адміністративний тиск на забудовника та інвестора, а й значно підвищує вартість багатоповерхового житла. Виправлення ситуації з неефективним регулюванням може щонайменше вдвічі збільшити потенціал ринку будівництва,» – зазначила за підсумками конференції Олена Шуляк.

На даний момент Україна в рейтингу Групи Світового Банку Doing Business займає найнижчу позицію з усіх країн регіону за показником «Отримання дозволів на будівництво». Лише вартість проходження дозвільних процедур становить 15.2% від кошторисної вартості будівництва, що майже вдвічі переважає середній показник наших сусідів.

З презентацією Олени Шуляк можна ознайомитись за цим посиланням:[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/12/BRDO.-Preza-SHulyak-12.12.16.pdf”]