Новини
26.02.2024

Визначено 68 операторів, що отримають гранти для телеком-проєктів на деокупованих територіях

За результатами конкурсу «Надання фінансової допомоги постачальникам електронних комунікаційних послуг, що працюють на деокупованих територіях», організованого в межах програми ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі» / “Utilization and Implementation of the Association Agreement between the EU and Ukraine in the field of trade”), яка фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH визначені 68 переможців. Вони отримають фінансування на телеком-проєкти у деокупованих областях України. 

«Ми дуже раді співпрацювати із німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Німеччина є давнім партнером України у підтримці розбудови сталої економіки нашої держави. Ця підтримка реалізувалася, зокрема, у нашому спільному проєкті, адже за його результатами 68 українських телеком-операторів отримають грантову підтримку на розвиток свого бізнесу. А це – збережені робочі місця, покращений доступ до інтернету як для населення деокупованих територій, так і для іншого бізнесу, в першу чергу малого і середнього, що є основою функціонування української економіки», – зазначив Ігор Самоходський, керівник сектору «ІТ та Телеком» BRDO. 

Усього експертна комісія опрацювала 113 поданих заявок, серед яких були обрані 68 переможців. 

Найбільше проєктів реалізовуватиметься у Київській (16), Сумській (13) і Харківській (11) областях. 

50 компаній-переможців використовують технології сімейства xPON (пасивні оптичні мережі). Ці технології належать до сімейства технологій широкосмугового доступу до мережі інтернет, в яких розподільча мережа не містить активних компонентів. Це означає, що зв’язок забезпечується навіть за відсутності електрики у приміщенні споживача. Також xPON дозволяє забезпечувати швидкість підключення до 1Гбіт/c. 

Також варто відзначити, що 17 компаніями-переможцями керують жінки, а у 26 – жінки є власницями. 

Довідкова інформація 

Безповоротна фінансова допомога (гранти) українським операторам телекомунікаційних послуг на деокупованих територіях надається в межах проєкту міжнародної співпраці ReACT4UA («Застосування та імплементація Угоди про асоціацію між ЄС та Україною у сфері торгівлі»), який фінансується урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Гранти стали можливими за рахунок додаткового фінансування уряду Німеччини. Програма спрямована на підтримку економічної стійкості, відновлення та зростання України, створення кращих умов для розвитку українських малих і середніх підприємств (МСП), а також підтримку інновацій та експорту. 

Стратегічний виконавець програми – німецька федеральна компанія Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Партнер з виконання – ГО «Офіс ефективного регулювання» (BRDO). Інформаційна підтримка – Міністерство цифрової трансформації України.  

Зміст публікації є виключною відповідальністю BRDO і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу та уряду Німеччини.  

#eu4business, #MovingForwardTogether, #gizSME