Як Україні досягти вуглецевої нейтральності через запровадження вуглецевих ринків: BRDO опублікували Зелену книгу

Україна – стратегічний партнер ЄС, саме тому такий європейський напрям державної політики, як досягнення цілі вуглецевої нейтральності та запровадження сучасних механізмів скорочення та поглинання викидів СО2 у всіх сферах, є одним із пріоритетних для нашої держави в умовах євроінтеграційного процесу. Для того, щоб краще зрозуміти функціонування ринків вуглецю, інструментів їхнього регулювання, а також можливості їхнього запровадження в Україні, за підтримки ЄС аналітики BRDO розробили Зелену книгу «Досягнення цілі вуглецевої нейтральності: аналіз наявних вуглецевих ринків та інструментів їхнього регулювання».

«Викиди вуглекислого газу у світі щороку зростають, й уряди країн світу безперервно шукають нові способи управління та зменшення негативних наслідків викидів вуглецю. Ми вітаємо зусилля України щодо аналізу державної політики у сфері досягнення вуглецевої нейтральності й підтримуватимемо український Уряд на цьому шляху», − прокоментувала Клое Алліо, керівниця третього відділу програм допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та навколишнє середовище» Представництва ЄС в Україні.

До середини ХХ століття лідерами викидів СО2 були США та Європа, однак друга половина століття відзначається суттєвим збільшенням викидів в Азії. Сьогодні ж на США та Європу припадає трохи менше однієї третини викидів. Україна як учасниця Паризької Уугоди визнала, що адаптація до зміни клімату є глобальним викликом, який постає на місцевому, субнаціональному, національному, регіональному та міжнародному рівнях. Відповідно, щоб зменшити свій вуглецевий слід, Україна в межах Паризької угоди взяла на себе зобов’язання скоротити викиди парникових газів на 65% у 2030 році порівняно з 1990 роком.

«Для того, щоб досягти кліматичної нейтральності, необхідно трансформувати державну політику й узгодити чинні закони з кліматичними ініціативами. ЄС працює над переглядом свого законодавства, пов’язаного з кліматом, енергетикою та транспортом. Україна не відстає – в умовах євроінтеграційного процесу ми аналізуємо міжнародний досвід і наявні інструменти. Зокрема, нове дослідження BRDO щодо вуглецевих ринків в українському контексті – одне з перших у цій сфері. Подальша наша аналітична робота полягатиме у вивченні потенціалу України на шляху досягнення цілі вуглецевої нейтральності в таких секторах, як енергетика, транспорт, аграрне виробництво, будівництво, лісова галузь тощо», − зазначив Олексій Дорогань, виконавчий директор BRDO.

Зелена книга, розроблена BRDO, містить аналіз систем торгівлі викидами, вуглецевих податків, регулювання імпорту/експорту, а також заходів для стимулювання розвитку низьковуглецевої економіки.

Зелену книгу можна прочитати на regulation.gov.ua