Новини
20.07.2023

Як забезпечити доброчесність і стійкість фінансової системи України під час майбутньої відбудови?

19 червня у Лондоні відбулася конференція «Забезпечення доброчесності та стійкості фінансової системи України», організована Центром досліджень фінансової злочинності та безпеки (CFCS) при Королівському Об’єднаному інституті оборонних досліджень (RUSI) спільно з Офісом ефективного регулювання BRDO.

Вона передувала Конференції з питань відновлення України, організованої спільно урядами Великої Британії та України, і була присвячена важливості забезпечення доброчесності та стійкості української фінансової системи для боротьби з відмиванням грошей та корупцією.

На конференції були присутні понад 170 провідних експертів: особисто чи онлайн. Серед учасників були представники фінансового сектора та громадянського суспільства, а також високопоставлені особи України, Великої Британії та ЄС. Було проведено два основні панельні заходи, сім дискусій тет-а-тет та дві презентації. 

За результатами обговорень RUSI опублікував звіт, у якому підсумовано основні висновки за результатами дискусій щодо доброчесності та стійкості фінансової системи України. Звіт можна переглянути онлайн.

У конференції взяв участь Олексій Дорогань, СЕО Офісу ефективного регулювання BRDO, що розказав про Державну цифрову екосистему управління відбудовою (DREAM).

«Відбудова – це дуже складний і багатокомпонентний процес, яким важко управляти і моніторити, що відбувається на кожному окремому етапі. І ризики, зокрема корупційні, величезні. Для того, щоб їх мінімізувати, створюється система DREAM. Вона побудована на принципі «всі бачать усе» і є цифровою основою, скелетом для процесу відбудови України», – зазначив Олексій.

DREAM — це державна електронна екосистема України, що забезпечить єдиний цифровий маршрут для всіх проєктів відбудови. А також збиратиме всі дані за проєктами в режимі онлайн, відображатиме їх у вигляді зручних таблиць, графіків та діаграм і забезпечить публікацію відкритих даних відповідно до глобального Open Contracting Data Standard.

«Україна вже впродовж кількох років є лідером у цифровій трансформації і цифрових технологіях, що забезпечують прозорість, зокрема у державному секторі. У нас є такі сервіси, як Дія, Prozorro, Prozorro.Sales, eHealth, ЄДР тощо. Вони, разом з Реєстром пошкодженого і зруйнованого майна, Геоінформаційною системою (ГІС), Галузевою системою управління відбудовою інфраструктури, Єдиною державна електронна системою у сфері будівництва (ЄДЕССБ) є тим фундаментом, першим рівнем, на якому будується система DREAM», — додав  Олексій Дорогань.

Другий рівень – це «парасолькова» система, яка забезпечує збір даних з усіх систем першого рівня на кожному з етапів проєкту, надає відкритий доступ до них та інструменти управління і контролю.

Окрім цього, за словами Олексія Дороганя, дуже важливим елементом у системі DREAM є цифрове діловодство – тобто кожен документ, кожен звіт про витрачені кошти буде доступним у системі, що дозволить запобігти ризикам відмивання міжнародних коштів. Це та прозорість і підзвітність, що створює умови до залучення великих обсягів міжнародного фінансування, якого потребуватиме масштабний і безпрецедентний у мирній історії України процес відбудови.

Завдяки DREAM міжнародні інвестори (як державні, так і приватні) зможуть обирати, який проєкт фінансуватимуть, а також матимуть змогу проконтролювати використання їхніх коштів. Місцева влада, громади, які потребуватимуть фінансування для проєктів відновлення, зможуть знайти міжнародних донорів і залучити таке фінансування через розміщення їхніх проєктів у системі.

Залучення приватних коштів до України – це той процес, у якому міжнародним партнерам потрібно брати участь уже зараз, окрім забезпечення військової підтримки, вважає Боб Сілі, член парламенту Великої Британії, із яким під час конференції поговорив Олексій Дорогань. Адже, незважаючи на санкції, економіка РФ непогано почувається в ізоляції, натомість Україна критично залежить від фінансової допомоги країн Заходу. Потрібне певне «військове страхування» від урядів США, ЄС, Великої Британії, щоб уможливити приватні інвестиції, за словами пана Сілі. Для цього потрібна довіра міжнародних партнерів України, що досягається, зокрема, завдяки прозорості.

У межах цього ж заходу керівник сектору «ІТ та Телеком» Ігор Самоходський разом із головою Асоціації відкритих даних Наталією Чорногуб обговорили важливість відритих даних у контексті майбутньої відбудови України і протистояння російській агресії, зокрема в економічному просторі. 

«Відкриті дані – це не просто доступна інформація в інтернеті. Це широка концепція, яка передбачає доступність даних саме у машиночитаному форматі, проактивну публікацію даних, а також принцип відкритості за замовчуванням, – зазначає Ігор Самоходський. – На основі відкритих даних працює багато сервісів. В Україні існує ціла екосистема гравців, які використовують відкриті дані, – це і журналісти, і підприємці, і звичайні користувачі. Ми в BRDO у 2021 році дослідили, що від 5 до 7 мільйонів українців користувалися відкритими даними щомісяця».

З початку повномасштабного вторгнення РФ до України всі набори були закриті з міркувань безпеки, адже їх може використати ворог. Зараз доступ поступово відновлюється. За словами Наталії Чорногуб, відкриті дані мають бути доступними вже зараз, адже це допоможе, в першу чергу, українському бізнесу перевіряти своїх контрагентів на момент їхніх потенційних звʼязків із РФ і того, чи не перебувають вони під санкціями як компанії-спонсори тероризму. А громадяни повинні мати можливість подивитися бенефіціарних власників бізнесів, послугами яких вони користуються, щоб убезпечити себе від фінансування країни-агресора.

«Відкриті дані – це, в першу чергу, про довіру. Довіру громадян до держави, а наших міжнародних партнерів – до нас як до союзника й отримувача міжнародної допомоги. Відповідно, всі майбутні системи відбудови мають бути прозорими, прозоро має функціонувати вся державна і місцева влада, і це можна забезпечити за допомогою відкритих даних», – додав Ігор Самоходський.

Подія відбулася в рамках проєкту RUSI SMURF, що фінансується Національним фондом підтримки демократії, за допомогою якого CFCS підтримує уряд, приватний сектор і представників громадянського суспільства в Україні задля забезпечення доброчесності та стійкості фінансової системи України. Відеозапис конференції доступний тут.