Новини
11.07.2023

Як зробити ринок технічних конопель в Україні інвестиційно привабливим?

З технічних конопель виготовляється папір для грошових банкнот, найміцніші канати та порох. Їх світовий ринок наразі оцінюється експертами в понад $4 млрд та має високий потенціал для розвитку. Він є перспективним не лише для аграріїв, а й для української промисловості загалом, особливо – в умовах війни.

BRDO підтримує ініціативи, пов’язані із введенням в законну площину цих культур, та наголошує на важливості легалізації медичних та технічних конопель.

У чому полягає проблема ринку технічних конопель?

На сьогодні виробництво конопель в Україні нагально потребує дерегуляції та оновлення нормативно-правового поля. На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський під час свого останнього виступу у Верховній Раді України.

  • Ринок контролюється одночасно Міністерством внутрішніх справ, Держлікслужбою та Міністерством охорони здоров’я України, а мав би, як і будь-яка сільськогосподарська культура, бути в підпорядкуванні Мінагрополітики.
  • На сьогодні в Україні законодавчо дозволено вирощувати технічні коноплі зі вмістом психоактивного компоненту ТГК до 0,08%, хоч в Європі, США, Канаді та Китаї такий показник становить 0,3%.
  • МВС видає дозвіл на використання об’єктів і приміщень, призначених для здійснення діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, до яких безпідставно зараховані й технічні коноплі, та контролює площі посівів.
  • Держлікслужба видає ліцензію на провадження господарської діяльності з культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, до якого, знову ж таки, належать технічні коноплі.
  • Держлікслужбою встановлюються щорічні квоти на культивування рослин, які містять наркотичні засоби та психотропні речовини, що поширюються на технічні коноплі.

Що допоможе ринку технічних конопель в Україні розвиватись?

Технічні коноплі не є наркотиками.

Це звичайна сільськогосподарська культура, щодо культивування та переробки якої не можуть застосовуватися жорсткі інструменти регулювання.

Зацікавленість в цьому ринку аграріїв обумовлена високою рентабельністю та ціною на продукцію коноплярства. Перегляд інструментів держрегулювання зробить цей ринок інвестиційно привабливим в Україні.

BRDO з 2020 року працює над дослідженням ринку технічних конопель в Україні, результатом якого стала Зелена книга «Ринок технічних конопель» та робота над дерегуляційними законодавчими ініціативами.

Ми й надалі розробляємо нормативні зміни, покликані мінімізувати тиск на цей ринок. Зберігати традиційне українське виробництво, застосовуючи інноваційні підходи, сьогодні як ніколи актуально. Закликаємо відновлювати вітчизняну економіку разом, зокрема – за рахунок розвитку підприємництва на селі та виготовлення продукції з високою доданою вартістю, зокрема з технічних конопель.