Новини
16.10.2023

Який потенціал розвитку аквакультури в Україні? Що обговорювали на Всеукраїнському форумі 12 жовтня у Кам’янці-Подільському

Цьому питанню був присвячений Всеукраїнський форум, який відбувся 12 жовтня у Кам’янці-Подільському. 

Подія організована з ініціативи Мінагро, Державного агентства меліорації та рибного господарства України та BRDO в межах проєкту «Покращення регуляторного середовища у секторі аквакультури» Програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО за підтримки USAID / UK Аid проєкту TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах.

Чому це важливо?

Україна має величезний потенціал для розвитку аквакультури: ми маємо понад 1 млн га водного плеса, це стави і озера, штучні водойми, каскад дніпровських водосховищ, лимани тощо. Практично у кожній громаді є десятки водойм і цей потенціал потрібно використовувати.

Обговорити нагальні питання розвитку галузі зібралися народні депутати України, керівництво Мінагрополітики, Держрибагентства, місцевих органів влади м. Кам’янець-Подільський, ДУ «МТЦ з аквакультури», представники аквакультурного бізнесу, громадськості та міжнародні експерти. Метою заходу було напрацювати практичні кроки з розвитку аквакультури та застосовувати їх на національному рівні.

Що обговорювали?

Держрибагентство поінформувало учасників форуму про основні аспекти розвитку української аквакультури. Зокрема про загальний стан справ в аквакультурі, актуальні проблеми, які потребують невідкладного вирішення, основне регулювання цієї сфери. Було представлено Концепцію розвитку аквакультури, якою визначено першочергові кроки для стимулювання її розвитку.

Під час форуму йшлося також і про міжнародний досвід розвитку аквакультури, зокрема, в Іспанії, Хорватії, Румунії, Норвегії та Туреччині. Окремо презентовано особливості рибництва та ринку риби у Польщі, наведено приклади формування ланцюжків доданої вартості в аквакультурі цієї країни.

До чого тут BRDO?

Офіс ефективного регулювання BRDO працює над покращенням регуляторного поля у сфері аквакультури. У вересні було проведено опитування субʼєктів господарювання ринку, яке було презентоване в рамках Всеукраїнського форуму і показало, що:

  • 70% учасників опитування мають проблеми, повʼязані з орендними правовідносинами, потребують врегулювання питання оренди гідротехнічних споруд, землі та водойм;
  • 90% учасників хочуть належної державної підтримки аквакультури;
  • 80% учасників вважають за необхідне прийняття інвестиційного законодавства в рибній галузі України;
  • 80% підтримують необхідність впровадження механізму простежуваності у сфері аквакультури;
  • 95% не знають про положення Європейської зеленої угоди та/або не працюють над впровадженням її положень у власному виробництві.

Враховуючи вектор розвитку блакитної економіки ЄС та світу, українська аквакультура має величезний потенціал для розвитку, нарощування обʼємів виробництва продукції ти виходу на міжнародні ринки. На сьогодні головними викликами для галузі є:

  1.  прозоре та просте регулювання
  2. створення вітчизняної марикультури
  3. створення сприятливого інвестиційного середовища
  4. забезпечення простежуваності врегулювання орендних і земельних відносин
  5. 100% звітність та реальна, відкрита статистика ринку

Презентація дослідження BRDO ➡️ https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2023/10/Akvakultura_prezentatsiya-1.pdf 

Відеозапис заходу ➡️  https://www.youtube.com/watch?v=jxdb0VKl3ks