Новини
18.09.2023

Якими є проблеми сучасної аквакультури України?

15 вересня 2023 року в рамках проєкту «Покращення регуляторного середовища у секторі аквакультури» програми USAID АГРО, за ініціативи Держрибагентства та BRDO було проведено онлайн круглий стіл «Діалог з BRDO: між державою та бізнесом» в рамках якого обговорювались проблеми сучасної аквакультури.

До опитування щодо проблематики ринку та діалогу в рамках круглого столу долучилось більше 30 учасників представників бізнесу та наукової сфери, зокрема: БУ «Методично-технологічний центр з аквакультури», ТОВ «Забір’я», ПрАТ «Хмельницькрибгосп», ТОВ «ВІСМАР АКВА», ТОВ «АКВА»,  ТОВ «Науково-виробничий центр «ФОРЕЛЬ», ВГО Громада Рибалок України, ТОВ «АВГУСТУС», ТОВ «Карпатський водограй», ФГ «ГОЛУБА НИВА», ТОВ “Перша Аква-Промислова Компанія» та інші.

Під час презентації Офісом ефективного регулювання основну увагу було приділено обговоренню головних проблем аквакультури, зокрема що стосуються земельних питань, питань оренди (в тому числі гідротехнічних споруд), залучення інвестицій, оподаткування та ін. Було презентовано законодавчі ініціативи, зареєстровані у Верховній Раді України, а саме законопроекти № 8119 щодо залучення інвестицій у розвиток аквакультури в Україні та № 9545, 9546 – щодо простежуваності водних біоресурсів.

Крім того Офісом було презентовано проекти порядків надання в користування на умовах оренди гідротехнічних споруд для цілей аквакультури та рибогосподарської технологічної водойми.

Після презентації відбулось обговорення проблем та перспектив української аквакультури. Бізнес наголосив на необхідності вирішення проблем пов’язаних із безхазяйним майном (гідротехнічними спорудами) необхідним для ефективної реалізації своєї діяльності, важливості прийняття інвестиційного законодавства у сфері аквакультури, а також врегулюванні питань пов’язаних з орендою. Також проговорили проблеми повʼязані із строком дії дозвільних документів і оподаткуванням. Стейкхолдери ринку наголосили на необхідності запровадження системи простежуваності продукції аквакультури та відкритого, продуктивного діалогу між ними і органами державної влади, органами місцевого самоврядування.

Обговорення необхідних змін регуляторного поля у сфері аквакультури, а також проектів нормативно-правових актів, що спрямовані на покращення умов ведення бізнесу продовжуватиметься в рамках проєкту «Покращення регуляторного середовища у секторі аквакультури» програми USAID АГРО спільно з BRDO буде продовжуватись в рамках наступних круглих столів.