Новини
26.05.2022

єДекларація – нова державна послуга, що полегшить роботу бізнесу

На час воєнного стану Україна запроваджує спрощені правила для ведення або започаткування бізнесу. Офіс ефективного регулювання за підтримки Європейського Союзу активно долучається до розробки оперативних рішень для полегшення роботи підприємців..

«В умовах збройної агресії росії проти України програми EU4Business переорієнтували свої звичайні активності на користь терміново необхідної підтримки бізнесу і державних інституцій. Ми підтримуємо прагнення Офісу ефективного регулювання долучитися до розробки регуляторних рішень і політик, що максимально полегшать умови ведення і збереження бізнесу в цей важкий час», – прокоментувала Клое Алліо, керівниця відділу «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура і довкілля» Представництва Європейського Союзу в Україні.

Нещодавнє нове рішення на користь бізнесу скасовує необхідність отримувати дозвільні документи у традиційний спосіб, натомість достатньо подати лише одну декларацію про провадження господарської діяльності. І тепер її  можна подати онлайн – запрацювала нова електронна послуга на порталі «Дія», скористатись якою можуть ФОПи та юридичні особи. 

Щоб це стало можливим, експерти BRDO спільно з Міністерством цифрової трансформації України та Міністерством економіки України розробили пакет нормативно-правових актів, зокрема постанову Уряду №314 щодо провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану, а також зміни до неї.

«Вищезгадані зміни до постанови Кабміну спрощують організаційну процедуру передачі таких декларацій – вони потраплятимуть одразу до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг. Виняток – комунальні підприємства та органи місцевого самоврядування, декларації яких надходитимуть до відповідних ОДА, які вони, у свою чергу, перенаправлятимуть за належністю», – прокоментував нововведення Олексій Дорогань, виконавчий директор Офісу ефективного регулювання BRDO.

Декларацію можна подати онлайн за три хвилини – для цього необхідно авторизуватися на порталі «Дія», заповнити коротку анкету й обрати необхідний дозвільний документ, замість якого подається декларація, і насамкінець підписати сформовану декларацію електронним підписом. Водночас подати декларацію можна також і в паперовій формі – через ЦНАП, незалежно від зареєстрованого місця проживання чи місця провадження господарської діяльності.

Тим не менше, залишаються деякі види господарської діяльності, для провадження яких і надалі потрібно отримувати дозвільні документи: наприклад, діяльність у сфері ядерної енергетики, виробництво зброї. Повний перелік таких видів діяльності прописаний у постанові 314.

Після завершення дії воєнного стану підприємці повинні протягом трьох місяців звернутися до відповідних органів ліцензування, дозвільних органів та суб’єктів надання публічних (електронних публічних) послуг та отримати відповідні дозвільні документи в порядку, в строки та на умовах, передбачених чинним законодавством, без зупинення (призупинення) вже розпочатої діяльності.

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю BRDO і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.