Новини
19.06.2023

Європа розробляє дорожню карту із забезпечення ЄС критичною сировиною: як Україні долучитися?

15 травня, під час конференції EIT Raw Materials Summit, був опублікований звіт Європейського альянсу корисних копалин (European Raw Materials Alliance, ERMA) «Матеріали для зберігання та перетворення енергії: європейський заклик до дії».

Цей звіт є логічним продовженням Регламента ЄС щодо забезпечення сталого постачання критичної сировини до Європейського Союзу (Critical Raw Materials Act), що наголошує на реалізації конкретних і вимірних дій відповідними робочими групами, які представляють ключові зацікавлені сторони з промисловості, державних і приватних науково-технічних організацій, наукових кіл і громадянського суспільства. 

Звіт містить першу чітку дорожню карту для вирішення проблем всього ланцюжка створення вартості у сфері мінеральної сировини: від розвідки до переробки. У фокусі – чотири основні стратегічні сфери: матеріали для сонячної енергії, матеріали для акумуляторів, паливні елементи та електролізери, зберігання та перетворення альтернативної енергії – і до кожної прописані конкретні рекомендації та дії.

Серед ключових дій, окреслених у звіті ERMA, такі:

  1. Сприяти прийняттю суспільством гірничодобувних проєктів у всій Європі.
  2. Забезпечити постачання сировини шляхом відкриття нових шахт.
  3. Збільшити потужності ЄС з переробки шляхом розробки нових технологій.
  4. Сприяти диверсифікації постачання сировини, мобілізувавши для цього дипломатію ЄС (будувати міцні відносини з країнами, багатими на ресурси).
  5. Посилити прозорість та стійкість глобальних ланцюгів постачання сонячної енергії, починаючи з кремнію, від видобутку до переробки.
  6. Скоротити нестачу висококваліфікованих кадрів у секторах зберігання та перетворення енергії.
  7. Розробити та запустити цифрові інструменти для моніторингу потоків матеріалів і відходів у всьому ланцюжку створення вартості за допомогою Industry 4.0 (наприклад, IoT, блокчейн).

Усе це разом із опублікованим на початку весни Регламентом ЄС щодо забезпечення сталого постачання критичної сировини до Європейського Союзу покликане гарантувати для ЄС доступ до тих корисних копалин, що є критичними для розвитку економіки Європейського Союзу.

Однією із ключових дій, зазначених у звіті ERMA, є розвиток стратегічних партнерств із країнами, що багаті на природні ресурси. Україна у цьому плані посідає чільне місце, адже, на відміну від таких країн, як Чилі, Австралія, Демократична Республіка Конго, із якими ЄС тільки планує підписати угоди про стратегічне партнерство, Україна є частиною Європи – принаймні географічно, на даний момент, що зменшує витрати і часу, і коштів, потрібних для доставки видобутих корисних копалин до ЄС, а також товарів із доданою вартістю, готових виробів тощо. Окрім цього, Україна була однією з перших країн, із якими ЄС підписав меморандуми про стратегічне партнерство. Як зазначено у звіті, ERMA був драйвером підписання Меморандуму про стратегічне партнерство у сировинній галузі та відповідної дорожньої карти заходів 13 липня 2021 року між Україною та ЄС.

До слова, ERMA обʼєднує організації з державного та приватного секторів, що охоплюють весь ланцюжок створення вартості у сфері мінеральної сировини. Україна теж представлена в цьому Альянсі – так, його членами є Міністерство енергетики України, Державна служба геології і надр України, Українська асоціація геологів, Інститут геології КНУ ім. Т.Г. Шевченка, а також два українських підприємства – ТОВ «Майн Екстракшн», що має спецдозвіл на видобування хромових руд Капітанського родовища в Кіровоградській області, і TОВ «Заваллівський Графіт», що є виробником натурального графіту з руд заваллівського родовища, також розташованого на території Кіровоградщини.

Долучитися до ERMA може будь-яка організація, що працює у галузі корисних копалин, – приватний бізнес, науково-дослідна установа або НГО. Участь у таких європейських альянсах розширює можливості України для співпраці з ЄС і залучення інвестицій. За даними Держгеонадра, на території нашої країни є поклади 22 з 34 корисних копалин, які є в переліку критичних для Євросоюзу. Україна належить до 10 найбільших країн-виробників титану, марганцю, цирконію та графіту, а також має підтверджені запаси металів, пов’язаних з низьковуглецевим майбутнім, що використовуються в інноваційних технологіях. Європейські інвестиції – це те, що необхідно для нарощення видобування критичних для ЄС корисних копалин і створення ланцюжків постачання критичної сировини до країн Союзу.

Нагадаємо, що експерти BRDO працюють у складі Проєкту ЄС «Новий кодекс України про надра», основними завданнями якого в 2023 році є:

  • Підтримка політичного діалогу з основними відповідними установами в секторі.
  • Аналіз зобов’язань і можливостей України як країни-кандидата на вступ до ЄС у сфері надрокористування та критичної сировини.
  • Виявлення прогалин в українському законодавстві для покращення регулювання галузі.
  • Аналіз і розробка пропозицій для вдосконалення управлінських і регуляторних функцій у галузі.

Найближчим часом ми опублікуємо аналіз наших експертів щодо відповідності Закону України № 2805 праву ЄС. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами» від 01.12.2022 (№ 2805-IX) набув чинності 28 березня 2023 року і створює нові правила у галузі надрокористування з метою розвитку і залучення інвестицій.

 

Проєкт фінансується Європейським Союзом та впроваджується Консорціумом у складі експертів Projekt-Consult (Німеччина), MinPol (Австрія) та Офісу ефективного регулювання BRDO (Україна). Публікація відображає позицію Проєкту й необовʼязково збігається з позицією Європейської Комісії.