Новини
14.12.2022

Залучення інвестицій у галузь рибного господарства – Комітет ВРУ підтримав законопроєкт №8119

Комітет аграрної та земельної політики ВРУ рекомендував ухвалити за основу законопроєкт №8119, який сприятиме як розвитку галузі рибного господарства, так і зростанню економічного потенціалу та конкурентоспроможності виробництва водних біоресурсів та продукції з них в Україні.

Команда Офісу ефективного регулювання BRDO взяла участь у розробці документа спільно з Мінагрополітики і Держрибагентством.

Що передбачає законопроєкт?

  1. Залучення інвестицій у розвиток галузі рибного господарства відбуватиметься за відкритою, публічною і прозорою процедурою і на договірних засадах. Можливість укладення таких договорів реалізовуватиметься шляхом проведення відкритих аукціонів у вигляді електронних торгів з рівним доступом до участі у них. Окрім цього, встановлюються контроль та моніторинг результатів виконання договорів, механізми обов’язкового звітування інвесторами тощо.
  2. Переліки об’єктів залучення інвестицій вперше будуть визначені Мінагрополітики – це дозволить виокремити пріоритетні напрямки розвитку та обсяги необхідних інвестицій у сфері аквакультури.
  3. Аквакультура і марикультура в Україні отримають потужний поштовх до розвитку – зокрема, ухвалення законопроєкту сприятиме розвитку МСБ (наприклад, у частині відкриття нових ферм з вирощування мідій та устриць, рибних ферм для вирощування осетрових і форелі, та інших).

BRDO вітає схвалення законопроєкту №8119 профільним комітетом і очікує на його ухвалення Верховною Радою.