Новини
05.04.2016

Запровадження права довірчої власності як способу забезпечення виконання зобов’язань сприятиме зростанню інвестиційної привабливості України

Запровадження права довірчої власності як способу забезпечення виконання зобов’язань за кредитами може стимулювати зростання позицій України в рейтингу DoingBusiness і, як наслідок, сприятиме зростанню інвестиційної привабливості країни. Про це йшлося на зустрічі, яка була організована спільними зусиллями Офісу ефективного регулювання BRDO та Американською торговою палатою (ACC)

У заході взяв участь Голова BRDO Олексій Гончарук, який також презентував до обговорення розроблений експертами BRDO проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження права довірчої власності як способу забезпечення виконання зобов’язань». Цей законопроект зареєстрований у Верховній Раді України 10 березня 2016 за №4188 і входить до переліку нормативних актів з Дорожньої карти DoingBusiness-2017, затвердженої Кабінетом Міністрів України.

Законопроект передбачає доповнення переліку існуючих механізмів забезпечення виконання зобов’язань правом довірчої власності. Таке право є різновидом права власності на майно, яке кредитор не може використовувати, а лише може звернутися до суду за стягненням. Об’єктом довірчої власності може бути будь-яке майно, що може бути відчужене та на яке може звертатися стягнення. Проектом закону передбачається внесення змін до цілої низки чинних законодавчих актів для забезпечення можливості застосування процедури довірчої власності.

“Запровадження інституту довірчої власності відповідає вимогам сучасності. Цей механізм одночасно як захищає права кредитора або інвестора, так і гарантує права боржника шляхом обмеження права користування на передане у довірчу власність майно. Цей механізм ефективно застосовується в Канаді, Сполучених Штатах, Австралії та ще в багатьох країнах. Ми впевнені в його ефективності для поліпшення інвестиційного клімату в Україні. Тепер, отримавши повну підтримку експертів, банкірів та бізнесу, ми сподіваємося на підтримку й законодавців”, – прокоментував результати зустрічі Голова BRDO Олексій Гончарук.

У дискусії взяли участь Голова правління Правекс-Банку Тарас Кириченко, партнер міжнародної юридичної фірми Baker&McKenzie Ігор Олехов, радник юридичної фірми Redcliffe Partners Дмитро Орендарець, координатор Одеського фінансового форуму Роман Мотичак, представники бізнес кіл, провідних консалтингових компаній, правники, фінансисти та інвестори.

Нагадаємо, що в травні 2016 року спеціалісти Світового банку з рейтингу DoingBusiness проводитимуть черговий аналіз умов ведення бізнесу. Спеціалісти Мінекономрозвитку України спільно з експертами BRDO восени 2015 року розробили програму з 43 кроків заради спрощення умов ведення бізнесу в Україні. У грудні Кабмін затвердив цю Дорожню карту. Кожен з кроків передбачає прийняття конкретних документів, які вносять зміни в існуюче законодавство, знімають певні бар’єри та гармонізують існуючі в Україні процедури з кращими світовими практиками.

За оцінками експертів, виконання лише перших 23 пунктів плану до 31 травня 2016 року має забезпечити Україні місце в ТОП-50 країн світу за легкістю ведення бізнесу. Кроки за програмою Дорожньої карти Doing Business-2017 – це шлях до системних змін. Це не лише спрощення процедур реєстрації або зменшення контролю за бізнесом, але й можливість системно підвищити ефективність розвитку бізнес-середовища шляхом доступу до більш дешевих кредитних ресурсів, посилення захищеності прав інвесторів і ще багато позитивних наслідків.

[gview file=”https://brdo.com.ua/wp-content/uploads/2016/04/KREDYTORY.pdf”]