Новини
15.06.2023

Мінекономіки презентувало вебсайт реформи дерегуляції

Все, що потрібно знати про дерегуляційну реформу економіки України, відтепер доступно в одному місці та онлайн: працює сайт https://deregulation.me.gov.ua/

Також ресурс має спростити комунікацію між державою та бізнесом: на сайті є зручна форма зворотнього зв’язку для підприємців, які хочуть висловити свої враження чи побажання стосовно свіжих дерегуляційних ініціатив, а також опитувальник.

Що таке дерегуляція економіки?

Вже 5 місяців в Україні триває масштабна дерегуляція економіки: уряд зменшує свій контроль над діяльністю бізнесу, скасовуючи чи оптимізуючи застарілі та неефективні ліцензії, дозволи, погодження. Обсяг заощаджень фінансових та часових ресурсів усіх підприємців України від оптимізації 800 інструментів державного регулювання становитиме орієнтовно 222 млн гривень у перший рік реформи.

Що таке МРГ з дерегуляції?

У січні 2023 року для цього було створено Міжвідомчу робочу групу з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності (МРГ з дерегуляції). Її очолюють Перша віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки України Юлія Свириденко та Віце-премʼєр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

У засіданнях також беруть участь представники провідних аналітичних центрів, зокрема Офісу ефективного регулювання BRDO.

Що ви знайдете на сайті дерегуляційної реформи?

Сайт пояснює алгоритм роботи МРГ, розповідає про вже реалізовані кейси дерегуляції та публікує останні новини на тему.

Також ресурс дає можливість кожному підприємцю долучитися до дерегуляційної реформи, висловивши свою думку чи пропозицію в Google-формі. Для ефективної роботи МРГ має не лише самостійно шукати недоліки в системі українського законодавства, а й реагувати на конкретні запити бізнесу щодо цих змін.

Як поділитись з державою своєю думкою щодо дерегуляції?

Якщо ви представляєте підприємство і хочете надати Мінекономіки зворотній зв’язок щодо інструментів держрегулювання, з якими стикається в роботі – заповнюйте анкету.

У майбутньому сайт буде розширено. Ресурс розробляється в рамках проєкту EU4business: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta.