Затверджені заходи, що дозволять зменшити цифровий розрив в Україні

Дієвим інструментом зменшення цифрового розриву в Україні є розвиток телекомунікаційної інфраструктури, зокрема забезпечення широкосмугового доступу (ШСД) до Інтернет та якісного мобільного зв’язку на всій території країни. Першочерговим кроком до цієї мети є впровадження мобільного зв’язку третього і четвертого поколінь (3G і 4G) у діапазонах радіочастот 790-960 МГц.

Досі численні регуляторні бар’єри робили побудову мереж зв’язку в регіонах економічно необґрунтованою для операторів. Тому якісний мобільний зв’язок майже відсутній поза межами великих українських міст: 16 млн абонентів взагалі не мають доступу до 4G, а під час подорожей без нього опиняються і решта 26 млн абонентів.

Президент України підписав Указ «Про деякі заходи з покращення доступу до мобільного Інтернету», що дозволить усунути бар’єри для розвитку нових технологій зв’язку та скоротити цифровий розрив між містами та сільською місцевістю.

Указ передбачає затвердження заходів,  які необхідні для впровадження систем рухомого (мобільного) зв’язку третього та четвертого поколінь в діапазонах радіочастот 790-960 МГц. Відповідно до нього, КМУ у взаємодії з Нацкомісією, що здійснює держрегулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ) мають:

до 1 серпня 2019 року:

1) визначити умови спільного використання РЧР спеціальними та загальними користувачами в діапазонах радіочастот 790-960 МГц;

2) вжити заходів щодо вивільнення радіочастотного ресурсу в діапазоні 790-862 МГц для впровадження мобільного зв’язку 3G і 4G.

до 1 жовтня 2019 року:

3) визначити строки і умови вивільнення РЧР в діапазонах радіочастот 880-915 МГц та 925-960 МГц спеціальними користувачами;

4) усунути фрагментацію РЧР у діапазонах 824-960 МГц для впровадження мобільного зв’язку 3G і 4G;

Також необхідно забезпечити прийняття актів, необхідних для реалізації Указу. Зокрема, для впровадження технологічної нейтральності необхідно внести зміни у постанови КМУ, що затверджують Національну таблицю розподілу смуг радіочастот України та План використання радіочастотного ресурсу України.

НКРЗІ, в свою чергу, має забезпечити процес шляхом видачі та переоформлення ліцензій на користування РЧР України в діапазоні 790-960 МГц на об’єктивній, пропорційній та прозорій основі, забезпечивши гармонізоване з ЄС використання радіочастот та конкурентні умови на ринку надання послуг мобільного зв’язку.

Використання низькочастотних діапазонів у смугах 800 МГц та 900 МГц для надання зв’язку 3G і 4G дозволить операторам зменшити обсяги інвестицій на розгортання нових телекоммереж, скоротити витрати на розповсюдження радіосигналу і забезпечити кращу якість і більше покриття телекомунікаційних послуг. Відтак – це дасть змогу забезпечити для 98% громадян, незалежно від місця їхнього поживання, доступ до сучасних послуг, інформації та знань, сприяти економічному зростанню регіонів та підвищенню якості життя в Україні.

Нагадаємо, раніше експерти BRDO провели системний аналіз регулювання сфери і презентували його під час Круглого столу «Радіочастотний ресурс: як забезпечити якісний зв’язок в Україні?» в рамках Публічного діалогу з представниками ринку. За результатами публічних консультацій було розроблено рекомендації до плану заходів із покращення ситуації з покриттям країни якісним зв’язком.

Детальніше – на www.regulation.gov.ua.