Новини
11.02.2022

Зелене світло для створення незалежного регулятора у галузі е-комунікацій – Президент підписав закон 6055

Президент підписав закон про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (№ 6055). Цей документ ухвалений парламентом у грудні минулого року.

Відтепер немає законодавчих перешкод для створення незалежного регулятора у галузі е-комунікацій.

Закон визначає правовий статус національної комісії та встановлює особливості організації її діяльності як регулятора, її функції та повноваження, порядок підготовки регуляторних актів.

У свою чергу, чинний склад НКРЗІ залишається працювати до завершення шестирічного строку. Оскільки різні члени регулятора призначалися у різні періоди, то єдиної дати завершення строку повноважень чинної Комісії немає. Але для більшості членів рік завершення повноважень – 2027.

Як ми писали раніше, цей закон дає зелене світло для подальшого впровадження реформ, передбачених Законом України «Про електронні комунікації».

Окрім цього, документ надає законодавче підґрунтя для виконання зобов’язань України за Угодою про асоціацію у цій сфері та інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС. Але цього недостатньо – для імплементації  євроінтеграційних зобов’язань важливо забезпечити виконання вказаного Закону та Закону «Про електронні комунікації». Цей процес полягає у зміні не лише правових норм, але й практичних підходів щодо їх застосування. Це є, зокрема, ключовою умовою покращення ситуації із захистом прав кінцевих користувачів.

Ми раді, що довгий процес ухвалення нового закону про галузевого регулятора завершився! Дякуємо всім народним обранцям, галузевим асоціаціям та експертам, причетним до розробки й ухвалення цього закону.