Новини
07.09.2022

Зелений курс і цифрова трансформація України – як використати потенціал ІКТ-сектору в післявоєнному відновленні

Зміна клімату та погіршення стану довкілля є екзистенційною загрозою для всього світу. Відповіддю на цей виклик є Європейський зелений курс. Він передбачає, що цифровий перехід має відбуватися одночасно із зеленим переходом (twin transition). Реалізація Зеленого курсу – важлива складова євроінтеграції України. Єврокомісія визначила, що відбудова України має відповідати зеленому та цифровому порядку денному. Що саме має робити Україна в цифровій трансформації для післявоєнної відбудови та євроінтеграції? Для відповіді на це питання команда BRDO підготувала Зелену книгу «Цифрова трансформація як основа Європейського зеленого курсу і відновлення».

За Індексом екологічної ефективності в 2022 році Україна посідає 52 місце зі 180 країн. Найгірші показники мають такі категорії: екосистемні послуги (103), якість повітря (88), управління відходами (88), біорізноманіття (76). Окрім цього, шкода довкіллю від війни РФ проти України є безпрецедентною. Це – пожежі, хімічне забруднення внаслідок обстрілів промисловості і інфраструктури, забруднення ґрунтів і моря нафтопродуктами, втрата біорізноманіття, загроза червонокнижним видам. У післявоєнному відновленні України потенціал цифрової трансформації може стати одним із ключових факторів для досягнення цілей Зеленого курсу.

«Національна економічна стратегія України до 2030 року передбачає синхронізацію із Зеленим курсом. Цифрові рішення уможливлюють і полегшують у різних секторах підтримку декарбонізації, зменшення до 15-20% викидів парникових газів, забезпечення економічного зростання, застосування розумної інфраструктури для моніторингу екосистем, оптимізацію транспортних потоків, використання енергії і створюють багато інших можливостей. Це потребує заохочення інвестування і прискореного розвитку цифрової інфраструктури й технологій, цифрових послуг і ринків, а також розвитку цифрових навичок населення. Які заходи і дії для цього необхідні – ми детально розписали у новій Зеленій книзі», − зазначив Олексій Дорогань, виконавчий директор BRDO.

«Цифрова трансформація є частиною Зеленого курсу. Його виконання важливе для євроінтеграції, залучення коштів на відновлення, розвитку економіки. Необхідні зміни в багатьох напрямках – від розвитку навичок до податкових змін. Наше дослідження показує, що саме необхідно робити в цифровій сфері та як цифровізувати інші сектори для виконання Зеленого курсу», наголосив Ігор Самоходський, керівник сектору ICT BRDO.

Зелена книга, розроблена BRDO, містить аналіз положень Європейського зеленого курсу в контексті цифрової трансформації та необхідні кроки України в таких напрямах:

  • Розвиток сектору інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ): доступність, цифрові навички та інше;
  • Зелений перехід в ІКТ-секторі: енергоефективність, циркулярність та інше;
  • Цифрова трансформація інших секторів: енергетика, будівництво, сільське господарство й інших;
  • Міжсекторальні «зелені зміни»: закупівлі, бюджетування, оподаткування та інше.