Зміни до Лісового Кодексу дозволять впровадити єдину державну систему електронного обліку деревини

Діюче законодавче регулювання лісової галузі не здатне забезпечити повноцінний облік лісів, безсиле перед незаконними рубками, не забезпечує ефективних механізмів охорони лісу та прозорої реалізації деревини. Високі корупційні ризики інструментів регулювання провокують тінізацію ринку.

Так, біля 30% деревини в Україні перебуває в тіньовому обігу, а держава щороку втрачає 2 млрд грн збитків. Обсяг незаконних рубок лише у 2018 році склав 17,7 тис. куб. м.

Змінити ситуацію на краще допоможе запровадження єдиної державної системи обліку деревини, яка наразі не охоплює майже третину ринку.

Відповідний Указ «Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів», підготований BRDO за результатами системного перегляду регулювання ринку деревини, підписаний Президентом. Документ стане підґрунтям для подальшого внесення змін до Лісового кодексу, а саме:

  • відкриє можливості для реалізації деревини на конкурсних засадах, в тому числі через відкриті аукціони.
  • врегулює запровадження Єдиної державної системи електронного обліку деревини, що надасть можливість 100% контролю та відстежування обігу деревини з моменту її заготівлі до факту реалізації.