Новини
28.09.2023

Звітність у сфері перевезень – які проблемні питання існують?

Як спростити діяльність підприємців, що займаються транспортними перевезеннями?

Важливий крок — скасування чи оптимізація певних видів звітності, яку бізнес регулярно має подавати Державна служба статистики України. Перегляд 9 форм обовʼязкової звітності у сфері ДСС був нещодавно проведений командою BRDO за підтримки програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Які проблеми було виявлено аналітиками?

  1. Дублювання змісту деяких форм звітності.
  2. Необхідність актуалізації та внесення змін до деяких статистичних методологій, зокрема щодо:
  • відсутності актуальних форм звітності як джерел інформації;
  • використання неактуальних форм звітності;
  • загальна застарілість певних методик (деякі з них були затверджені більше 15 років тому).

Як можна вирішити проблеми?

Задля обговорення результатів аналізу днями відбулася онлайн-нарада, організована Державною регуляторною службою України. До обговорення долучилися представники субʼєктів господарської діяльності у сфері перевезень, Державної служби статистики України, Інституту економіки та прогнозування, а також експертного середовища.

Мета наради — прийняти зважені рішення щодо доцільності, обгрунтованості та порядку запропонованих експертами дій стосовно оптимізації звітності у сфері транспортних перевезень. Зробити більш актуальними експерти BRDO запропонували як безпосередньо саму звітність (форми, порядок, строки подання), так і деякі статистичні методології.

Обговоривши пропозиції BRDO зі стейкхолдерами, представники Держстату погодилися з доцільністю дерегуляційних ініціатив. Роботу з їх втілення на практиці вже розпочато — тож сподіваємось, ефект від зменшення регуляторного тиску перевізники відчують на собі вже незабаром.

Перегляд 9 форм обовʼязкової звітності у сфері ДСС відбувся в рамках масштабної реформи дерегуляції, що триває в Україні з січня 2023 року. За підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Офіс ефективного регулювання BRDO готує аналітику щодо доцільності збереження чи скасування регулювань, бере участь у засіданнях МРГ з дерегуляції та розробці відповідних нормативно-правових актів.