08.04.2021

Реформа ринку ферментованих алкогольних напоїв

Мета реформи

Сприяти розвитку крафтового пивоваріння.

Механізм

Зменшення податкового навантаження та збільшення норми максимального об’єму виробництва для  малих виробників.

Інструмент

Законопроект № 5118 “Щодо встановлення знижених ставок акцизного податку на алкогольні напої (пиво) для малих виробників пива” та Проект Закону № 5119 про внесення змін до Закону України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального” щодо спрощення господарської діяльності з виробництва пива, вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових.

Що пропонується?

Збільшення норми максимального об’єму виробництва до 20 млн літрів на рік для  малих виробників — відповідно до європейського законодавства, відміна оптової ліцензії для малих виробників, зменшення акцизної ставки для малих виробників на 50%, диференціація штрафів в залежності від річного об’єму виробництва, а також зменшення розміру штрафу для малих пивоварень.

Чому це потрібно Україні?

Скасування оптових ліцензії для крафтових броварень і зниження акцизу дозволить підприємствам зекономити близько 346,4 млн гривень і спрямувати ці кошти на збільшення обсягів виробництва. У разі роботи на повну потужність приватні броварні зможуть створити до 3 тисяч додаткових робочих місць, а український бюджет отримає близько 215 млн акцизного збору, ЄСВ, ПДФО та військового збору.