Новини
21.11.2022

180 тисяч нових робочих місць: як змінилася українська ІТ-індустрія за 5 років?

Навіть на тлі війни експорт ІТ-послуг становив 13% від сукупного експорту України у 2022 році. Загалом наша країна експортувала ІТ-послуг більше, ніж руд, металів, продуктів машинобудування або олій. Як змінилася ІТ-галузь за 5 років, вирішили з’ясувати аналітики BRDO.

У 2017 році команда сектору BRDO «ІТ та Телеком» опублікувала дослідження «Ринок розробки програмного забезпечення», провівши публічні консультації у Києві та Львові, а також онлайн щодо розвитку галузі й перешкод у державному регулюванні.

На той час експорт послуг із розробки програмного забезпечення становив 3,2 млрд дол. США (за 2016 рік), що забезпечило більше 4% експортних надходжень. Ринок забезпечував близько 100 тис. високооплачуваних робочих місць, де зарплата початківця у 5 разів перевищувала мінімальну заробітну платню в Україні.

Серед ІТ-міст лідерами були Київ, Харків і Львів. При цьому високий рівень заробітної плати зберігався незалежно від міста, що було суттєвим фактором регіонального розвитку.

Як змінилася ІТ-галузь за 5 років?

ІТ-експорт за 5 років зріс на 5,1 млрд дол. США і зростає далі попри війну. За прогнозом, у 2022 році він становитиме 7,6 млрд дол. США, що є втричі більшим, ніж показник 2017 року.

Частка експорту ІТ-послуг зростає щорічно, і у 2022 на тлі війни становила 12,9%.

У 2022 році у галузі працюють 331 тисяча фахівців. За 5 років ІТ-індустрія створила більше 180 тисяч робочих місць. Для порівняння, це дорівнює кількості робочих місць у 7 групах компаній МХП, або 9 меткомбінатах АрселорМіттал, або 3 мережах магазинів АТБ.

Київ, Харків і Львів і надалі є лідерами у кількості ІТ-працівників (99 тисяч, 44 тисячі і 35 тисяч співробітників відповідно). Швидко зростають і менші регіональні ІТ-спільноти. Так, найшвидші темпи показують Тернопіль й Івано-Франківськ – у цих містах кількість зайнятих в ІТ зросла на 185% і 171% відповідно. Не відстає й центр України – у Полтаві й Кропивницькому також активно створюються робочі місця в ІТ (+160% і +156% за 5 років відповідно).

Популярність ІТ-галузі зростає і серед вступників. Кількість вступників-бакалаврів на компʼютерні спеціальності становила 30 тисяч у 2021 році і зросла на 48% у порівнянні із 2017 роком. Найпопулярнішими спеціальностями є компʼютерні науки, інженерія програмного забезпечення, компʼютерна інженерія, а також кібербезпека.

Ще до повномасштабного вторгнення Урядом України був створений особливий правовий режим для ІТ-компаній під назвою Дія-Сіті. Він надає розширені можливості щодо оподаткування, форм найму співробітників та захисту авторського права. Ухвалення рішень щодо резидентства продовжилось і після початку повномасштабної війни – уже 28 лютого чотирьом компаніям було надано цей статус. Наразі резидентами Дія-Сіті є 379 компаній.

«Українська ІТ-індустрія показала неймовірне зростання за 5 років. Як з точки зору експорту, так і з точки зору нових робочих місць. Навіть під час війни галузь зростає й далі. ІТ-індустрія стала одним із основних факторів економічного розвитку України та економічної безпеки під час війни», – прокоментував Ігор Самоходський, керівник сектору «ІТ та Телеком» BRDO.

Презентацію BRDO про зміни в ІТ-галузі за 5 років можна завантажити тут.

Дисклеймер:

Оцінка кількості зайнятих в галузі актуальна на квітень 2022 року. Для оцінки використана кількість активних ФОП за визначеними КВЕДами станом на 08.04.2022 (дата останнього оприлюдненого набору ЄДР) та кількість співробітників юридичних осіб за визначеними КВЕДами за 2021 рік (останні дані оприлюднені Державною службою статистики України). 

Джерелом неточностей в такій оцінці можуть бути такі фактори:

  • застарілість даних;
  • виїзд співробітників за кордон без припинення статусу ФОП (за даними DOU.ua, частка вакансій за кордоном збільшилася з 8% у січні 2022 до 26% у квітні 2022);
  • звільнення співробітників без припинення статусу ФОП (за даними DOU, кількість вакансій зменшилася приблизно вдвічі порівняно з 2021 роком, а кількість відгуків на вакансії – збільшилася вдвічі).

Для аналізу були використані такі КВЕДи: 58.21, 58.29, 62.01, 62.02, 62.03, 62.09, 63.11.

BRDO вдячні компанії YouControl за люб’язно надані дані.