Новини
19.09.2022

Захист прав покупців нерухомості, що будується, – президент підписав закон №2518-IX

Документ, розроблений за участі BRDO, створює дієві правові механізми для гарантування державою речових прав на неподільні об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості. 

Відтепер покупці майбутньої нерухомості, а це фізичні та юридичні особи, які купують неподільні об’єкти незавершеного будівництва (наприклад, котеджі), житлові та нежитлові приміщення в об’єктах, що перебувають на етапі будівництва, набагато краще захищені й отримують гарантії захисту своїх прав.  

Які зміни запроваджує закон?

  • на неподільний об’єкт незавершеного будівництва (майбутній об’єкт нерухомості) реєструються спеціальні майнові права – це унеможливлює повторний продаж;
  • кошти на придбання неподільного об’єкта незавершеного будівництва (майбутнього об’єкта нерухомості) залучаються одним з таких способів:
  1. шляхом укладення за договору купівлі-продажу майбутнього об’єкта нерухомості;
  2. шляхом укладення договору про участь в фонді фінансування будівництва;
  3. шляхом емісії цільових корпоративних облігацій, погашення яких здійснюється шляхом передачі об’єкта (частини об’єкта) житлового будівництва відповідно до Закону України “Про ринки капіталу та організовані товарні ринки” з умовою передачі об’єкта (частини об’єкта) житлового будівництва відповідно до укладеного нотаріального договору про резервування (бронювання) об’єкта (частини об’єкта) житлового будівництва. 
  • продаж майбутніх об’єктів нерухомості замовник будівництва/девелопер може розпочати лише після реєстрації спеціальних майнових прав на подільний об’єкт незавершеного будівництва та всі квартири та/або інші житлові та нежитлові приміщення в такому об’єкті, що також унеможливлює придбання житлового або нежитлового приміщення в об’єкті незаконного будівництва; 
  • замовник будівництва/девелопер зобов’язаний погоджувати коригування в проектній документації із покупцем, якщо такі коригування впливають на інтереси покупця. 

Чому закон важливий?

Які ще відбулися зміни після ухвалення закону та чому він актуальний для України – читайте у нашій попередній публікації, а також дивіться на інфографіці: