Новини
25.11.2022

Як отримати компенсацію за розміщення ВПО? Інструкція

В умовах війни багато українців вимушені шукати прихистку, оскільки їхнє житло зруйноване або вони вимушені евакуюватися з окупованих українських територій.

На щастя, багато українців готові прийняти до себе ВПО, а держава – їх підтримати. Компенсують безкоштовне розміщення ВПО українцям міжнародні благодійні фонди та донорські організації.

Як отримати компенсацію власнику приміщення?

1️. Не пізніше наступного дня з моменту розміщення ВПО власник має подати заяву до органів місцевого самоврядування (виконавчого комітету), вказавши дані кожної з розміщених осіб та додаючи копії документів, що посвідчують їх особи. Завантажити бланк заяви можна за посиланням

2️. В день припинення розміщення ВПО або зміни їх кількості подати заяву з інформацією про зміну переліку проживаючих осіб.

3️. Звернутися до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради за місцем розташування жилого приміщення для отримання грошової допомоги.

4️. Виплата здійснюється у безготівковій формі за вказаними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа наступного місяця за умови відсутності заборгованості за комунальні послуги власника житла.

Як організований процес компенсації?

Для зручності надання компенсацій за розміщення ВПО була розроблена державна електронна система управління. Її створення відбулося в рамках проєкту Innovation Laboratory for EU, що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) Gm bH за дорученням Уряду Німеччини. За реалізацію проєкту відповідальні Мінрегіон та Міністерство цифрової трансформації України за участі експертів BRDO.

Чи компенсують розміщення всіх ВПО?

Відповідно до постанови КМУ від 30 вересня 2022 р. № 1094, компенсація надається за безкоштовне розміщення ВПО, які переміщені з тимчасово окупованих територій та/або у яких пошкоджене чи зруйноване майно.