Новини
25.03.2022

Аграрії отримають спрощений доступ до с/г угідь України для успішної посівної

Посівна кампанія – критично важливе питання для України. Від того, чи вийде у вітчизняних аграріїв в умовах війни отримати врожай, наразі залежить продовольча безпека нашої держави.

Щоб забезпечити максимальну інтенсивність сільськогосподарського виробництва, незважаючи на військову агресію росіі, Верховна Рада України вчора ухвалила в цілому законопроєкт № 7178.

Його ухвалення дозволить спростити аграріям набуття прав користування на певні земельні ділянки, зокрема:

  • для цілей товарного сільськогосподарського виробництва буде надано близько 20 тис га земель комунальної власності, які були підготовлені для передачі у оренду на земельних торгах;
  • в результаті це дозволить забезпечити одержання у 2022 році на цих землях додаткового урожаю.

Чому це важливо

Встановлені сьогодні для мирного часу процедури надання у користування земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності, невитребуваних, нерозподілених земельних ділянок, а також земельних ділянок, що залишилися у колективній власності, є тривалими в часі, потребують ухвалення низки послідовних рішень розпорядниками земель, організації та проведення земельних аукціонів тощо.

Крім того, в умовах воєнного стану, коли Державний земельний кадастр, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень не функціонують, а також не надаються адміністративні послуги, надання земельних ділянок державної та комунальної власності сільськогосподарським товаровиробникам за звичайною процедурою фактично унеможливлене. Підготовлені для передачі у користування на земельних торгах ділянки залишаються не наданими.

Документ розроблений за участі експертів BRDO. Дякуємо всім причетним до оперативного ухвалення цього надважливого документа!