Новини
18.08.2023

Декриміналізація порнографії – у Раді зареєстрували законопроєкт №9623

Законопроєкт № 9623, покликаний декриміналізувати добровільні дорослі порнографічні матеріали, сьогодні зареєстрований у Верховній Раді України. 25 народних депутатів на чолі з Ярославом Железняком виступили його співініціаторами.

Команда BRDO разом з іншими громадськими організаціями брала участь у розробці законопроєкту та виступила з ініціативою декриміналізації.

Що пропонує законопроєкт?

Скасувати кримінальну відповідальність за:

  • ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних матеріалів (ст. 301 ККУ);
  • утримання місць розпусти і звідництво (ст. 302 ККУ) – важливо, що ця стаття не стосується проституції та сутенерства, щодо яких не пропонується жодних змін. 

Водночас залишити кримінальну відповідальність за:

  • одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, ввезення, перевезення чи інше переміщення, виготовлення, збут і розповсюдження;
  • поширення порнографії серед неповнолітніх;
  • виготовлення, розповсюдження і збут екстремальної порнографії;
  • розповсюдження і збут порнографії без згоди особи, яка в ній зображена (revenge-porn, deep-fake), а також виготовлення порнографії без відома особи, яка в ній зображена;
  • втягнення в проституцію, сутенерство, торгівлю людьми.

За словами керівника сектору BRDO «ІТ та Телеком» Ігоря Самоходського, «У нас є дійсно важливі проблеми у сфері порно: дитяче порно, торгівля людьми (примус тощо). Це окремі злочини, які ми в жодному разі не пропонуємо декриміналізувати. Навпаки, коли поліція перестане ганятися за голими фото/відео дорослих людей, у них має з’явитися більше часу на дійсно важливі справи, як-от боротьбу із дитячою порнографією».

Тож закликаємо народних депутатів якнайшвидше ухвалити законопроєкт № 9623 і вивільнити часові ресурси українських правоохоронців на боротьбу із дійсно нагальними загрозами.

Детальніше про те, що не так із українським законодавством у сфері порнографії і як регулюється це питання у країнах ЄС, читайте у нашій попередній публікації.