Новини
21.04.2023

Екватор роботи МРГ з дерегуляції: переглянуто більше 50% інструментів держрегулювання

Останнє засідання МРГ було присвячено дерегуляції української сфери зв’язку. Ухвалене рішення – скасувати та осучаснити численні дозволи та ліцензії зі сфери компетенції Нацкомісії у сферах електронної комунікації, радіочастотного спектра і поштового зв’язку та Держспецзв’язку.

Деякі чинні інструменти галузі не передбачені чинним Законом «Про електронні комунікації» чи будь-яким іншим законом і на практиці не використовуються. Серед них — всі інструменти, прописані в «Положенні про порядок формування простору ідентифікаційних кодів об’єктів Українського сегмента світового простору ідентифікаторів об’єктів» (ідентифікатор об’єкта, ІО – унікальний номер мережевого обладнання або адрес ресурсу/сайту в мережі, наприклад, url).

Скасувати рекомендується:

  1. повідомлення про використання призначеного Національною реєструючою організацією ідентифікаторів об’єктів в Україні ІО;
  2. реєстраційне свідоцтво про присвоєння ІО;
  3. визначення організацій, які виконують функції національних реєструючих організацій, уповноважених виконувати управління та адміністрування Українським сегментом світового простору ІО;
  4. Дозвіл на ввезення з-за кордону в Україну радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв;
  5. Дозвіл на реалізацію в Україні радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв.

Водночас МРГ пропонує опрацювати питання щодо реєстрації в українському сегменті міжнародних ІО, відповідно до Рекомендацій ITU.

Осучаснити необхідно низку інших інструментів сфери. Зокрема, ліцензії на провадження господарської діяльності:

  • з оцінювання захищеності інформації, що не становить державної таємниці;
  • з оцінювання захищеності інформації усіх видів, у тому числі інформації, що становить державну таємницю;
  • з виявлення закладних пристроїв (так званих “жучків” для прослуховування);
  • з розроблення і складання конструкторської та іншої технічної документації, виробництва криптосистем і засобів криптографічного захисту інформації тощо.

МРГ з дерегуляції очолюють Перший Віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко та Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. У засіданнях також беруть участь представники провідних аналітичних центрів, зокрема Офісу ефективного регулювання BRDO.