Новини
18.09.2023

Фітосанітарна експертиза, експлуатаційний дозвіл та ветеринарні сертифікати: МРГ з дерегуляції рекомендує спростити отримання дозволів від ДПС

Бізнес має витрачати менше часу та зусиль на отримання дозволів від Держпродспоживслужби – таке рішення ухвалила МРГ з дерегуляції на останньому засіданні. Для цього необхідно осучаснити переліки продукції для імпорту, експорту та реекспорту, фітосанітарну експертизу та інші інструменти держрегулювання, якими опікується ДПСС.

МРГ рекомендувала цифровізувати:

  • подання звернення підприємця щодо проведення фітосанітарної експертизи для експорту;
  • подання заяви підприємця щодо отримання експлуатаційного дозволу на виробництво та зберігання харчових продуктів; перебіг інспекції, яка надає цей дозвіл, має фіксуватись на фото та відео задля уникнення порушень.

Підхід до фітосанітарного контролю продукції рослинного походження для імпорту МРГ радить змінити на ризик-орієнтований. Тобто тих підприємців, які не мали порушень раніше, перевірятимуть рідше.

Окремі рекомендації МРГ стосуються оптимізації державного регулювання в цій галузі. Перелік продукції рослинного походження для імпорту, експорту та реекспорту варто переглянути та осучаснити, враховуючи нові фітосанітарні ризики, а також вимоги європейського та міжнародного законодавства.

Міжвідомча робоча група з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності була створена в січні 2023 року. За час перебігу реформи дерегуляції вона переглянула вже понад 1000 дозволів, ліцензій, погоджень тощо. Офіс ефективного регулювання BRDO долучився до роботи МРГ в межах проєкту EU4busines: SME Policies and Institutions Support (SMEPIS), що реалізується Ecorys у консорціумі з GIZ, BRDO та Civitta.