Новини
20.03.2023

Компенсація за зруйноване та пошкоджене житло – Президент підписав законопроєкт 7198

Президент підписав нещодавно ухвалений Верховною Радою законопроєкт № 7198.

Цей законопроєкт створює механізм компенсації для українців, чия нерухомість була пошкоджена чи знищена внаслідок військової агресії РФ проти України. Він дозволить отримати допомогу тим, хто наразі не має житла, за рахунок державного бюджету України, коштів міжнародних фінансових організацій, репарацій або інших стягнень із Російської Федерації, а також міжнародної технічної та/або поворотної чи безповоротної фінансової допомоги тощо.

У розробці документа брали участь фахівці Офісу ефективного регулювання BRDO за підтримки проєкту EU4DigitalUA, що фінансується ЄС.

Хто зможе отримати компенсацію за знищене та пошкоджене житло?

  • власники квартир, інших житлових приміщень, приватних, садових та дачних будинків;
  • замовники будівництва приватних, садових та дачних будинків (фізичні особи);
  • фізичні особи, які проінвестували або ж профінансували будівництво;
  • члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці вищевказаних осіб.

Законопроєкт спрямований на створення законодавчого підґрунтя для якомога швидшого отримання громадянами компенсації за деякі види нерухомого майна, не чекаючи рішень міжнародних судів щодо репарацій від РФ, оскільки такі процеси можуть затягнутися на роки. При цьому не виключається подальше поширення компенсації для інших категорій осіб або інші види нерухомого майна у разі наявності фінансової можливості. Отримання компенсації відповідно до ухваленого закону є правом, а не обов’язком громадянина.

Важливим у законопроєкті є те, що кошти, виділені на компенсації за пошкоджене чи зруйноване житло, працюватимуть на економіку України. Це стане можливим завдяки тому, що українці, які втратили і потребують житла, зможуть використати сертифікат для  фінансування будівництва нового житла чи окремі будівельні матеріали.

Наразі Уряд розробляє детальний порядок компенсації за зруйноване та пошкоджене нерухоме майно, а також спеціальну методику, за якою розраховуватиметься розмір такої компенсації.

Як можна буде отримати компенсацію за знищене житло?

Питання надання чи ненадання компенсації вирішуватиме Комісія з розгляду питань щодо надання компенсації, яка створюється виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, військовою або військово-цивільною адміністрацією населеного пункту.

Заява про надання компенсації за знищене житло може бути подана до Комісії двома способами: 

  1. в електронній формі – засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;
  2. у паперовій формі – через центр надання адміністративних послуг, органи соціального захисту населення або нотаріуса.

Працюватимуть виїзні пункти прийому заяв, щоб забезпечити можливість подання заяв для усіх власників пошкодженої чи знищеної нерухомості. Такі пункти створюватимуться ЦНАПами й органами соцзахисту населення.

Детальніше про те, як можна отримати компенсацію за знищене чи пошкоджене житло і що необхідно врахувати під час впровадження законопроєкту 7198, читайте у нашій попередній новині.