Новини
14.07.2023

Найприбутковіші ІТ-компанії в Україні

Протягом останніх років Офіс ефективного регулювання BRDO спільно з іншими ГО та підприємцями вимагали оприлюднити фінансову звітність підприємств у формі відкритих даних. Як результат, у березні 2023 року Державна служба статистики України нарешті опублікувала інформацію, подану компаніями за 2022 рік. Користуючись цими даними, команда сектору «IT&Telecom» BRDO підготувала огляд ситуації на українському ІТ-ринку.

До цього для аналогічних досліджень  ми покладались на узагальнену інформацію, опитування та експертні оцінки. Оприлюднення фінзвітності дозволило BRDO детальніше проаналізувати галузь. Під час роботи над оглядом команда BRDO використовувала дані Державної служби статистики, агреговані аналітичним сервісом YouControl.

Хто з українських ІТ-компаній заробляє найбільше?

Найбільш прибутковими на українському ринку є продуктові компанії. Вони часто працюють на перетині ІТ та інших секторів: банкінгу (ТОВ «Фінтех бенд»), обробки платежів (ТОВ «Український процесінговий центр» і «Віза Україна») та онлайн-рітейлу (ТОВ «Уапром»). Серед сервісних компаній найбільша маржинальність у лідера ринку ТОВ «Епам Системз».

Найвищі прибутки в абсолютному вимірі – у великих сервісних компаній ТОВ «ЕПАМ системз» і ТОВ «Глобаллоджик Україна» та у продуктової компанії ТОВ «Фінтех бенд».

Домінуючою моделлю на ринку все ще залишається контрактування фізичних осіб-підприємців. Але частина компаній віддає перевагу офіційному найму співробітників.

З 10 найбільших офіційних ІТ-роботодавців 7 є резидентами Дія Сіті. Резидентство дозволяє оподаткування праці за меншими ставками і в майбутньому буде обмежувати роботу за ФОП-моделлю. Очікувано, що компанії, які вже наймають співробітників за трудовими договорами, матимуть більше мотивації до набуття резидентства. Також можливо, що компанії створюють окремі юридичні особи спеціально для того, аби отримати цей статус.

Цим матеріалом ми продовжуємо серію публікацій, присвячених огляду найбільших українських ІТ-компаній у 2022 році за обсягом чистого доходу. Повна версія документу, в якій надана інформація про топ-30 компаній, доступна за посиланням. Попередній матеріал серії – тут.