Новини
24.04.2023

Оцифровано майже 100 державних будівельних норм (ДБН)

ДБН — це нормативний документ, де визначено вимоги щодо будівництва всіх можливих варіантів об’єктів. В Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ) було завантажено 97 оцифрованих ДБН та змін до них.

Це близько 8 тисяч сторінок тексту, які тепер доступні у цифровому форматі.

Чому це важливо?

Тривалий час ДБН не були доступні в електронному форматі, що створювало низку незручностей і проблем для розробників проєктної документації, експертних організацій, замовників будівництва та й загалом для більшості представників галузі містобудування.

Наприклад, було неможливо проводити пошук за документами та копіювати з них текст, оскільки комп’ютерні системи не могли його зчитати. Було дуже важко відстежувати зміни, тому розробники проєктної документації часто припускались помилок, оскільки не знали чи останню версію документу вони використовують.

Зі створенням ЄДЕССБ розпочався процес оцифровки державних будівельних норм та завантаження їх на портал Е-системи. Основні набори вже були доступні для роботи в зручному форматі, а тепер всі ДБНи розміщені на порталі https://e-construction.gov.ua/ в розділі «Реєстри» / «Законодавчі та нормативні акти».

На порталі зберігається інформація як про чинний документ, так і про зміни, які були ухвалені до нього, що дозволяє легко побачити, що саме змінилось у новій редакції.

Команда Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України продовжить роботу з покращення відображення інформації про ДБНи на порталі ЄДЕССБ для максимальної зручності користувачів.

Оцифрування всіх державних будівельних норм проводилося в рамках співпраці із проєктом Integrated Urban Development in Ukraine II, який виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH та фінансується Урядами Німеччини та Швейцарії.

ЄДЕССБ розроблена Міністерством розвитку громад і територій у співпраці з Міністерством цифрової трансформації за підтримки проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS». Команда Офісу ефективного регулювання BRDO брала участь у розробці НПА щодо впровадження Е-системи будівництва.