Новини
18.03.2024

Перегляд сфери нагляду (контролю) перевезень: яке рішення ухвалила МРГ?

Як посилити безпеку перевезення пасажирів та вантажів в Україні?

МРГ з дерегуляції провела чергове засідання, на якому розглянула проблематику держрегулювання у сфері перевезень, та рекомендувала спростити низку процедур, пов’язаних з державним наглядом (контролем). Це рішення полегшить ведення бізнесу у цій галузі, та водночас посилить безпеку громадян, які користуються цими послугами.
Зокрема, МРГ рекомендувала:
🔹 ухвалити зміни до законодавства для боротьби з нелегальними автоперевізниками, які здійснюють перевезення пасажирів неналежно обладнаним транспортом, без отримання ліцензій та інших необхідних інструментів державного регулювання;
🔹 забезпечити функціонування єдиної цифрової системи, яка міститиме всю інформацію про перевізників та здійснювані ними перевезення. Це дозволить зменшити кількість рейдових перевірок на дорозі та оптимізує роботу органу контролю;
🔹 переглянути розміри штрафних санкцій в залежності від порушення та його наслідків для безпеки перевезень;
🔹 конкретизувати перелік вимог законодавства, що перевіряються Укртрансбезпеки.
Нагадаємо, на сайті реформи дерегуляції deregulation.me.gov.ua запрацював дашборд, який відображає перебіг і досягнення реформи. Також на сайті публікуються протоколи засідань МРГ і можна відслідковувати етапи розробки НПА, створених на виконання рішень МРГ.
До МРГ, створеної в січні 2023, увійшли, зокрема, представники міністерств економіки, цифрової трансформації, захисту довкілля та природних ресурсів, юстиції, фінансів, регуляторної служби.

За підтримки Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Офіс ефективного регулювання BRDO готує аналітику щодо доцільності збереження чи скасування регулювань, бере участь у засіданнях МРГ та розробці відповідних нормативно-правових актів.