Новини
30.07.2021

Повідомлення про планові перевірки пропонують перевести в онлайн із 2023 року

Нещодавно у ЗМІ з’явилося повідомлення, що проект нової редакції Закону “Про основні засади державного нагляду (контролю)” містить норму, через яку планові перевірки без попередження більше не будуть порушенням. 

Насправді ж, єдині перевірки, які згідно з чинним законом і згідно з проектом нового закону відбуваються без попередження — це позапланові.

У свою чергу, про планові перевірки підприємці сьогодні можуть дізнатися різними способами, відповідно до чинного законодавства, зокрема:

  • на сайті органу контролю (до 1 грудня публікується план перевірок на наступний рік);
  • на сайті Інспекційного порталу (плани перевірок з’являються там одночасно із сайтами органів);
  • із веб-сервісів, чат-ботів та мобільних додатків, які використовують відкриті дані Інспекційного порталу (дата  оприлюднення така сама);
  • а також із письмового повідомлення, що поштою надсилається органом контролю за 10 днів до перевірки.

У минулому, коли альтернатив не було або вони не були поширені, письмові повідомлення поштою були основним механізмом, за яким інспекції відправляли, а підприємці отримували інформацію про заплановані перевірки. Проте, крім захисту підприємців, поштові повідомлення потребують мільйонних витрат щороку, можуть губитися, підприємці подекуди відмовляються їх отримувати та навколо цього час від часу виникають конфлікти. 

Уже декілька років працює Інспекційний портал, на якому інспекції зобов’язані публікувати інформацію про перевірки, в тому числі плани перевірок. Цей портал має багатомільйонну аудиторію, тож на ньому планується реалізувати функціонал автоматичного повідомлення про заплановані перевірки.

Крім того, за результатами аналізу BRDO, аудиторія сервісів на основі відкритих даних у 2021 становить 5-7 мільйонів користувачів на місяць, зокрема, у конкурентній розвідці — від 1,2 до 2,7. Так, наприклад, більше 180 тисяч користувачів Opendatabot підписані на оновлення інформації про компанії та отримують всю інформацію про всі перевірки компаній, у тому числі планові перевірки. Тому Інспекційний портал та сервіси на основі відкритих даних, які часто надають функціонал повідомлення про планові перевірки безкоштовно, у 2023 році виконуватимуть функцію повідомлення краще, ніж поштові відправлення.

Планові перевірки, що не оприлюднені в річному плані органу на сайті (а відповідно, і на Інспекційному порталі), уже є незаконними (тобто підприємець має право не допустити інспектора на  цій підставі). До слова, у 2021 році планується перевірити близько 90 тисяч суб’єктів.

У чинному Законі також є норма, що незаконними є ті перевірки, щодо яких підприємець не отримав письмове повідомлення за 10 днів. Новий законопроект скасовує цю застарілу норму, адже такий спосіб інформування запроваджувався ще до того, як запрацював Інспекційний портал. Більше того, повідомлення в письмовому вигляді мають ризики зловживань із боку недобросовісних підприємців, які свідомо можуть їх не отримувати. 

Відповідно, скасовано і норму, що дозволяє підприємцю відмовитися від планової перевірки через відсутність такого повідомлення, і штраф для органу контролю за ненадсилання повідомлення.

Водночас усі інші способи інформування збережені. Більше того, Інспекційний портал надсилатиме повідомлення електронною поштою (тим підприємцям, у кого така пошта вказана в ЄДР).

Дізнатися більше про інспекційну реформу: https://bit.ly/BRDOreforma_naglyadu_i_kontrolyu