Новини
04.09.2023

Прозоре відновлення і будівництво портової інфраструктури України: умови створює законопроєкт №9664

Питання відновлення інфраструктури українських портів та створення нових об’єктів, які здатні були б забезпечити існуючий попит на портові послуги, є вкрай актуальним.

Вирішенню цих питань сприятиме законопроєкт № 9664, днями зареєстрований у Верховній Раді України. До розробки документа долучилася команда BRDO.

Чому це важливо?

Повномасштабна війна призвела до руйнування портової інфраструктури країни, до змін вантажопотоків та збільшення навантаження на порти Дунайського регіону. Наявна інфраструктура переважно була побудована ще за радянських часів та експлуатується вже протягом 30-40 років поспіль.

Разом ці фактори аж ніяк не створюють сприятливі умови для залучення інвестицій у створення та розвиток портової інфраструктури та підсилення конкурентоспроможності українських морських портів.

Законопроєкт № 9664 усуває законодавчі недоліки у сфері забудови у внутрішніх морських водах, територіальному морі України та морських портах, а також виводить всі процеси у цифровізовану, прозору площину.

Що конкретно пропонує ЗП № 9664?

  • Врегульовує та спрощує процеси, пов’язані з формуванням земельних ділянок та будівництвом об’єктів у внутрішніх морських водах (зокрема, під акваторією морських портів) та територіальному морі України.
  • Автоматизує видачу містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки в межах морського порту через електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ).
  • В умовах необхідності відновлення та розбудови портової інфраструктури дозволяє позбутися корупційних ризиків у цій сфері.
  • Удосконалює планування розвитку морських портів України, що дозволяє розв’язати низку проблем, які стримують розвиток, інвестиції та розбудову морських портів.

Як результат, ЗП унеможливить корупцію в цій сфері, а також забезпечить мільйонні прибутки до держбюджету країни через інвестиції. Такий розвиток портової галузі логічно лягає в план євроінтеграційного відновлення країни.